Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, deprem bölgelerinde yıkılan binalarla ilgili derhal ve gecikmeksizin soruşturma işlemlerine başlanıldığını duyurdu. Bu kapsamda teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiği aktarılan açıklamada, numune alam ve bizzat alanda çalışmalara başlanıldığı vurgulandı.
Binaların yapımını üstlenen ve sonradan binalarda imara aykırı biçimde değişiklik yaparak yıkılmasına sebep olan kişilerin tespiti için kurumlarla yazışmalar yapıldığı belirtildi. Konunun hassasiyetle ve titizlikle tüm detaylarıyla incelendiği paylaşıldı.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı da teknik bilirkişi heyetlerine talimat verildiği ve soruşturmaların başlatıldığını açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli tüm Türkiye’yi yasa boğan depremlerle ilgili Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı da 1 başsavcıvekili, 5 cumhuriyet savcısı, altışar bilirkişi ve polis ekiplerinden oluşan 3 heyet oluşturulduğunu ifade etti.
Yine Adana, Hatay ve Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılıklarından yapılan açıklamalarda da söz konusu illerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmaların başlatıldığı duyuruldu.
İpekyol Caddesi’nde yıkılan ve 33 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin kurtarıldığı Osman Ağan Apartmanı’nda inceleme yapıldı. Yetkililer, yapının tamamen göçmesinden dolayı yapısal kusurların görünmediğini ve şu aşamada malzeme kalitesiyle ilgili çalışma yaptıkları belirtildi.
“Ciddi Malzeme Kusurları Var”
Harran Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Mermertaş, ilk incelemelerde ciddi malzeme kusurları tespit edildiğini, bunları laboratuvar sonuçlarıyla netleştireceklerini paylaştı.
Beton içerisinde kullanılan kum-çakıl tane boyut dağılımının uygun olmadığını gördüklerini aktaran uzman, normal yapısal betonlarda en fazla 3 santimetre civarı çakıl olması gerekiyorken burada yumruk büyüklüğünde büyük taşlar gördüklerini vurguladı.
“Kanca Yapılmadan Kullanılmış”
Prof. Dr. Mermertaş, özellikle kolon ve kirişlerde deprem etkilerini alsın diye, yani kesme kuvvetlerini taşıması için kullanılan yanal donatıların kanca yapılmadan kullanıldığını dile getirdi. Demirlerde çok fazla paslanma gördüklerini paylaştı.
Yapının 2000 yılı öncesi bir imalat olduğu için bütün demirlerin düz demir olarak kullanıldığını, bunların betonla tam bir aderans sağlayamadığını sözlerine ekledi. (AA)