Geçen haftadan itibaren doların yukarı yönlü hareketini güçlü kılan jeopolitik risk gündemi duruldu. İran ile İsrail arasındaki gerilimin sıcak savaş haline dönme senaryosuna göre fiyatlanan altın ve dolar, Orta Doğu’da tansiyonun stabile evrilmesiyle düşüşe geçti.
Yurt içine bakıldığında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dolar kuru üzerindeki etkisi göze çarpıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD temaslarında, dezenflasyonu desteklemek için Türkiye’de vatandaşları inandırmak gerektiği tezini savunurken, akıllara döviz kurları geldi.
Vatandaşların doların TL karşısında daha fazla güçlenmeyeceği tezine inanması ve tasarruflarını yurt içi varlıklara taşıması enflasyonun ateşini dindirmek için bir diğer etmen olarak görüldüğünden, dolardaki kontrol sürüyor.
Geçen hafta Cuma günü İsrail ile İran’ın ciddi bir boyutta çatışmaya girme niyetinde olmadıklarının kesinleşmesi doların çarpıcı düşüşüne neden oldu.
Cuma günü 33’ün liranın üzerine iğne atan dolar, aynı gün 32 liraya kadar sarktı. Bu haftanın açılışında ise 32,48 lira seviyesinde kayda geçen dolar kuru yatay hareketini sürdürdü.
Bugün yüzde 1’in altındaki sınırlı yükselişiyle yazım anında 32,57 liradan işlem gördü.