İstanbul Sanayi Odası, Türkiye ve İstanbul Sanayisinde Görünüm ve Beklentiler Raporu‘nu yayınladı. 400 sanayi firması ile yapılan anket sonuçlarına göre; sanayicilerin %75’inin önümüzdeki 12 aylık süre içerisinde döviz kurlarındaki yükselişten çekindiği ortaya çıktı.
Gelecek bir yıl için karlılık, üretim, istidam, yeni sipariş ve yatırım harcamalarında artış beklenirken, işletme performansına etkileri konusunda en yüksek risk unsuru %77,5 ile hammadde, %75,5 ile döviz kurları olarak öne çıktı.
İmalatçılar arasında gelecek bir yılda üretim görünümüne ilişkin güvenin yaygın olduğu ortaya çıktı.Rapora göre; finansman koşulları ve enflasyonist baskılara rağmen önümüzdeki 12 ayda üretim hacminde artış bekleyen imalatçıların net denge oranı %45,4 düzeyinde geldi.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bu raporun her üç ayda bir yayınlanacağını, Türk sanayi sektörünün önündeki bir yıllık dönemi değerlendirmeleri açısından çok önemli bir veri seti oluşturacağını söyledi. Bu sayede çok taze öngörülere sahip olan bir endeksi, Türk ekonomisinin tüm aktörlerini, kısaca ekonominin bir nevi check-up’ını yayınlayacaklarını belirtti.
Firmaların %40’ı istihdam düzeyini artırmayı beklerken, %8’inde düşüş tahmin edildi. İstihdamda net denge ise %32 oldu.Dış pazarlardan alınan yeni işlerde artış bekleyen imalatçılar ile düşüş bekleyenler arasındaki net denge %46,4 düzeyinde geldi. Ankete katılanlar arasında özellikle yurt içi tüketici talebine ilişkin olumlu beklentilere sahip olduğu net denge %33,1 oldu. Mart ayı verilerine bakıldığında imalatçıların hem yatırım harcamalarını hem de Ar-Ge bütçelerinin artırmayı planladıkları tespit edildi.
Fakat bunun yanında finansman maliyetleri konusunda sanayicilerde bir endişe hakim. Karlılık düzeyinin iyileşmesine yönelik beklentilerin üretim ve işe yeni alımlara ilişkin pozitif tahminlerden kaynaklandığı gözlendi. İthal ürün fiyatlarının yükselmesinin firmaları negatif etkilemesi bekleniyor. Bunun yanında sanayicileri en çok korkutan diğer unsur ise döviz kurlarının çok yüksek seviyelerde gitmesi oldu.
Anket kapsamında değerlendirilen Ar-Ge , yatırım ve dijitalleşme kategorileri arasında yatırım harcamaları daha ön plana çıktı. Hammadde fiyatlarının ve iş gücü maliyetlerinin yıl boyunca artış göstermesi beklenirken, ithal ürün fiyatlarının yükselmesinin firmaları negatif etkileyeceği öngörüldü. İstanbul sanayisinde Görünüm ve Beklentiler Raporu’nda ise üretime ilişkin %51,2 net denge ile imalatçıların ekonomik faaliyetlerinin gelecek bir yılda artacağına yönelik güvene sahip oldukları belirlendi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.