Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat 2019 dönemine ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre aylık bazda %1,3 oranında artış gösteren sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %5,1’lik azalma kaydetti.
TÜİK verilerine göre Şubat ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,3 artış gösterdi.Bir önceki ayın rakamları ile kıyaslandığında, imalat sanayi sektörü endeksinde %1,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde %0,8 oranında artış gerçekleşti. 2018 yılının Şubat rakamları ile karşılaştırma yapıldığında ise sanayi üretimi endeksinde %5,1’lik azalma olduğu gözlendi.
Söz konusu dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %4,7 ve imalat sanayi sektörü endeksi %5,5 azaldı. Elektrik gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde ise %0,4 artış oldu.
Bu sabah açıklanan bir başka veri olan perakende satış endeksleri 2018’in aynı ayına göre %4,9 azaldı.Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, Şubat’ta geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4,9 azaldı. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları %1, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar %8,2 ve otomotiv yakıtı satışları %1,7 geriledi. Bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ile gıda, içecek ve tütün satışları %0,8, gıda dışı ürünlerde %0,9 ve otomotiv yakıtı satışları %0,4 artış kaydetti.
Perakende ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %14,2 arttı. Aynı dönemde gıda, içecek ve tütün satışları %18,3, gıda dışı satışlar %12,5 ve otomotiv yakıtı satışları %12,5 artış gösterdi. Cari fiyatlarla perakende ciro ise bu yılın Şubat ayında, Ocak ayına kıyasla %1,5 oranında yükseldi. Söz konusu dönemde otomotiv yakıtı satışlarında %2,9, gıda, içecek ve tütünde %1,1, gıda dışı satışlarda ise %1,2 oranında artış gözlendi.
2019 yılını Şubat ayında toplam ciro endeksleri ise %13,6’lık bir artış gerçekleştirdi.Takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2019 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre %1,3 oranında artış gösterdi. Sanayi sektöründe ciro endeksi takvim etkilerinden arındırılmış bazda 2018’in aynı ayına göre %20,6, bir önceki aya göre ise %2,4 arttı.
Bir önceki aya kıyasla %7,3 azalan inşaat ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre %22 düşüş gösterdi. Ticaret ciro endeksi bir önceki aya göre %1,8, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %13 artış sergiledi. Son olarak hizmet sektöründeki duruma da bakacak olursak; takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi geçen senenin aynı dönemine kıyasla %20,2, bir önceki aya göre ise %2,2 artış gerçekleştirdi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.