Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sanayi Sektöründe Çalışanların Maaşları 2018’de Bir Önceki Yıla Göre %20 Eridi

Geçen yılın yaz aylarında yaşanan kur atakları beraberinde ekonomik sıkıntıları getirdi. İşsizliğin ve enflasyonun yukarı yönde seyretmesi, sanayi sektöründe çalışanların maaşlarının 2018’de %20 erimesine sebep oldu.
Sanayi Sektöründe Çalışanların Maaşları 2018’de Bir Önceki Yıla Göre %20 Eridi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

2018 yılının Ağustos ayında yaşanan kurt ataklarının yankıları halen hissediliyor. Türkiye ekonomisi 2017 yılında beklentilerin üzerinde bir performans sergileyerek %7,4 oranında büyüme gerçekleştirdi.

Ancak ekonomik büyümeye rağmen enflasyonun yüksek olması, çalışanların maaşlarının erimesi anlamına geldi. Sanayi sektöründe çalışanların maaşları 2018’in son çeyreğinde %9, tamamında ise %20 oranında eridi.

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında yaşanan kur atakları sonrası baş gösteren ekonomik krizden en çok darbeyi alan kesim sanayide çalışanlar oldu.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Makine Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan rapor, çalışanların enflasyon rakamlarının altında ezildiğini ortaya koyarken, sanayi sektöründe çalışan 4 milyon kişinin günlük ortalama 150 TL ücret aldığı tespit edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre 2018’in son üç çeyreğinde reel ücretler düzenli olarak azaldı. İkinci çeyrekte %12 olan gerileme yılın tamamına %20 olarak yansıdı.

2017 yılında %7,4 büyüme oranının çalışan ücretlerine yansıtılmadığı ortaya çıktı.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==2018 yılında %2,6’lık büyüme oranı da çalışanların maaşlarına yansıtılmazken, çalışanların maaşlarının 2015 seviyesine dönmek üzere olduğu dikkat çekti. Son verilere göre ülkemizdeki işsiz sayısı 4 milyon 668 bin kişiye ulaşırken, oransal bazda %14,7 seviyesi kaydedildi.

GCM Yatırım Banner

İşsizliğin giderek artması ve enflasyonun yüksek seyirde gitmesi çalışan ücretlerinin daha fazla etkilenmesi anlamına geliyor. İşverenlerin yaşanan ekonomik krizi gerekçe göstererek ücretlere zam yapmaması başta işçiler olmak üzere mühendisleri bile etkiliyor. Öyle ki, işsiz mühendis sayısının 91 bine çıktığı aktarıldı.

525 bin kişinin istihdam ettiği giyim sektörü, günlük 84 TL ile en düşük ücreti alan kesim.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Günlük ortalama alınan ücretler sektörlere göre değişkenlik gösteriyor. En az ücreti giyim sektöründe çalışanlar alırken, onu 445 bin kişinin çalıştığı gıda sektörü izledi. Gıdada çalışanların aldığı günlük ortalama ücret 102 TL tutarında. 413 bin sigortalı işçinin çalıştığı tekstilde ise günlük ücret 101 TL seviyesinde.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın