Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ağustos ayı meclis toplantısına katıldı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sanayide yüksek teknolojiye geçişi hızlandıracak, yeşil ve dijital dönüşümü önceliklendireceğiz. Yatırımcımızın, girişimcimizin yanında olacağız.” diyen Bakan Kacır gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin Togg benzeri pek çok kilit teknoloji yatırımına ihtiyacı olduğunu ve bu yatırımlara Kocaeli’nin öncülük edeceğini öngördüklerini ifade etti.
Toplantıda Kacır’a Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli milletvekilleri Sadettin Hülagü, Cemil Yaman, Veysal Tipioğlu, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu eşlik etti.
3 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Kacır, Çanakkale’de meydana gelen yangından dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederek, ilgili bakanlıkların ve kurumların canla başla mücadele ettiklerini söyledi.
Kocaeli OSB’lerdeki İstihdam 20 Yılda 16 Kat Arttı
Kocaeli’deki organize sanayi bölgelerinde (OSB) istihdamın 20 yıl önce 9 bin 150 olduğunu, şimdi ise 142 bin 343’e yükseldiğini söyledi. Kentin ekonomisine dair açıklama yapan Sanayi Bakanı, OSB’lerdeki istihdamın 20 yılda 16 kat arttığına dikkat çekti.
Üretimdeki parsel sayısının aynı dönemde 81’den 1322’ye yükseldiğini belirterek, organize sanayi bölgelerine ilave olarak 2 endüstri bölgesini de son 20 yılda Kocaeli’ye kazandırdıklarını açıkladı.
132 AR-GE, 17 tasarım merkezi, 5 teknopark ve 938 firmanın Kocaeli’de AR-GE, tasarım ve inovasyon odaklı faaliyetlerini sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Toplamda AR-GE personel sayısının 15 binin üzerinde seyrettiğini ifade eden Bakan Kacır, tasarım personeli sayısının 400’e yakın olduğunu aktardı.
Gazetecilere yaptığı açıklamada, sözlerini “Bütün bu istatistikler aslında son 20 yılda Kocaeli sanayisinin ne düzeye geldiğini ifade ediyor. Sektörel baktığımızda, özellikle otomotiv sektöründe Kocaeli öncü şehrimiz.” şeklinde sürdürdü.
Kimya ve Metal Sektörü Toplam İhracatı 10 Milyar Doları Geçti
“En büyük memnuniyetim, sanayicilerimizdeki yatırım iştahının artarak devam etmesidir” diyen Kacır, kimya sektöründe Kocaeli’nin ihracat düzeyinin toplam sektörün yüzde 20’sinin ve 5 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı. Geçen yıl bu kentte 53 bin personelle ihracat yapıldığını söyledi.
Metal sanayisinde ise 5 milyar doların üzerinde ihracat yapıldığını ifade ederek, tüm bu verilerin önümüzdeki dönemde sanayi politikasında Kocaeli’nin oynayacağı role işaret ettiğini sözlerine ekledi.
Geçen yıl otomotivde 30 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, bunun dörtte birinin ise Kocaeli’de gerçekleştiğini söyledi. Sektörel olarak bakıldığında Kocaeli’nin otomotiv ihracatında öncü şehrimiz olduğunu dile getirdi.
Kocaeli’de dikkatli planlamalar yaparak, ihtiyaç duyulan ilave sanayi alanlarını oluşturmanın yanında bu bölgedeki sanayinin biraz daha bölge dışına taşınması ve bölge sanayine yüksek katma değer katmak için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.
Gelecek dönemde özellikle mesleki eğitim alanında Milli Eğitim Bakanlığı, sanayiciler ve Bakanlık arasında işbirliği platformları kurmayı hedeflediklerini, ulusal düzeyde yürütecekleri sektörel politikaların bu kente yansıması konusunda görüş alışverişi içinde olduklarını sözlerine ekledi.