San Francisco FED tarafından Salı günü paylaşılan bir analize göre küresel tedarik zincirlerindeki salgınla ilgili karışıklıklar büyük ölçüde azaldı. Ancak bunların etkileri hala ABD enflasyonunun büyük bir kısmından sorumlu.
kolayca yatırım yapın
ABD Merkez Bankası’nın San Francisco Şubesi, “Küresel Tedarik Zinciri Baskıları ve ABD Enflasyonu” başlıklı yeni bir analiz yayımladı.
Tedarik Zinciri Sorunları, Nisan 2021’den Bu Yana Enflasyonu Tetikledi
Rapora göre tedarik zinciri kesintilerinden kaynaklanan arz kıtlıkları, Nisan 2021’den bu yana enflasyondaki artışın çoğunu tetikledi. Bu kesintilerin 2022 ortasından günümüze hafifletilmesi, o zamandan bu yana enflasyondaki yavaşlamaya katkıda bulundu.
Analizde, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından küresel nakliye ve ulaşım maliyetlerinin arttığı ve teslimat süreleri ile yığılmaların tarihsel olarak yüksek seviyelere ulaştığı anımsatıldı.
Ortaya çıkan arz sıkıntılarının enflasyon üzerinde önemli bir baskı oluşturduğu belirtilen analizde, bunun 2021 ve 2022’de manşet enflasyonun yukarı yönlü eğiliminin yaklaşık yüzde 60’ına katkıda bulunduğunun tahmin edildiği kaydedildi.
San Francisco FED ekonomistleri Zheng Liu ve Thuy Lan Nguyen, tedarik zinciri baskılarının enflasyona katkısının “şokun enflasyon üzerindeki gecikmiş etkilerini yansıtarak pozitif kalmaya devam ettiğini” vurguladı.
“Etkiler Gelecek Yılın Başlarında Ortadan Kalkmalı”
Rapor, artık çoğunlukla normalleştirilmiş tedarik zincirlerinin gecikmeli etkisi nedeniyle enflasyonda önemli ölçüde daha fazla düşüşün şimdiden hazır olduğunu öne sürüyor.
Raporda “İleriye dönük ek şoklar yoksa, tedarik zincirine dayalı enflasyon gelecek yılın başlarında ortadan kalkmalı” ifadesi kullanıldı.