
San Francisco FED tarafından tarife artışlarının ekonomik etkileri üzerine bir analiz yayımlandı. ABD’nin ticaret politikasının son aylarda inişli çıkışlı bir seyir izlediği söylenen analizde, imalat sanayi istihdamının artmasına rağmen genel ABD istihdamının düştüğü görüldü. Ayrıca ABD’nin genel reel gelirlerinde yaklaşık yüzde 0,4’lük bir düşüşe işaret ettiği belirtildi.
Tarife artışlarının dört yıl süreceği ve diğer ülkelerin ABD mallarına uygulananla aynı düzeyde tarife artışları uygulayacağını varsayarak basitleştirdikleri model tabanlı analizde, varsayılan tarife artış senaryosunun ABD imalat sektöründe istihdam artışına yol açacağını ortaya koyduğu ifade edildi.
Bu durumun hizmet ve tarım sektörlerindeki istihdamın pahasına gerçekleşeceği ve ABD istihdamında öngörülen genel bir düşüşe neden olacağı belirtildi. ABD genelinde enflasyona göre ayarlanmış gelir senaryolarının daha yüksek tarifelerin yürürlükte olacağı son yıl olan 2028 yılına kadar yaklaşık yüzde 4 oranında düşeceği de öngörüldü.
ABD istihdamı 2028 yılına kadar yüzde 0,2 düşebilir
Genel ABD istihdamının, daha yüksek tarifeler 2028 yılına kadar yürürlükte kaldığı sürece yüzde 0,2’ye kadar düşebileceğini gösterdi. İstihdamdaki bu düşüşün, tarife kesintilerinden doğrudan etkilenmeyen ev tüketimine katılmanın, tarifeler yüksek olduğunda işgücü piyasasında çalışmaktan geçici olarak daha cazip hale gelmesinden kaynaklandığı söylendi.
Gümrük tarifelerindeki artışların ardından ortaya çıkan değişikliklerin çeşitli etkenler tarafından yönlendirildiği belirtildi. Bu kapsamda, “Genel istihdam düşüşünde görüldüğü gibi daha fazla insan işsiz kaldığında harcama gücündeki düşüş nedeniyle talepte genel bir düşüş yaşanmaktadır. İkinci olarak gümrük tarifeleri nedeniyle yabancı girdiler daha pahalı hale gelmekte, bu da üretimi daha az verimli hale getirerek işgücü talebini azaltmaktadır,” ifadelerine yer verildi.
Üçüncü olarak bir harcama değiştirme etkisi söz konusu olduğu söylenen analizde, diğer ülkelerden yapılan ithalat daha pahalı hale gelmekte ve yerli üretimle ikame edilme eğiliminde olmakta, bu da net ithalatçı sektörlerde işgücü talebini artırmakta olduğuna dikkat çekildi.
ABD’nin imalat sanayinde net bir ithalatçı olduğu için harcama değiştirme etkisinin bu sektördeki diğer iki etkiye baskın geldiği ve imalat sanayi istihdamı yüzde 1,1’e kadar artarken, 2027’de zirveye ulaştığı analiz edildi.
ABD’nin net hizmet ihracatçısı olduğuna değinildiğinde, tarım sektöründe kabaca dengeli bir ticarete sahip olduğu söylendi. Harcama değiştirme etkisinin bu sektörlerde daha az güçlü olduğu belirtilirken, diğer iki etkinin baskın geldiği vurgulandı. İstihdamın hizmetlerde yüzde 0,3, tarımda ise yüzde 1,8 düştüğü sonucu elde edildi.
Reel genel gelirde düşüş
Hazırlanan analizde belirli bir dizi varsayıma göre ABD tarifelerindeki bir artışın potansiyel etkilerini değerlendirirken, nicel bir ticaret ve yeniden tahsis modeli kullandıklarını söylediler.
Buna göre; istihdam ve reel katma değerde genel bir düşüş, tarife gelirlerinin yeniden dağıtımı nedeniyle reel gelirde ise daha küçük bir düşüş tespit ettiklerini belirttiler.
Ekonomistler, “Ancak ABD net bir ithalatçı olduğu için imalat sanayi bir istisna olarak öne çıkıyor ve istihdamda geçici artışlar görüyor. ABD verilerini eyaletlere göre ayırmak, reel gelir etkilerindeki değişikliklerin esas olarak her eyaletin uluslararası ticarete farklı maruziyetinden dolayı eyaletler arasında büyük ölçüde değişebileceğini de göstermektedir,” vurgusunu yaptılar.