Dünyanın en değerli ve en güçlü giyim markaları üzerine Brand Finance tarafından hazırlanan yıllık rapor yayınlandı. Önde gelen bağımsız marka değerleme ve strateji danışmanlığı olan Brand Finance’nin 2020 raporunda, giyim sektörünün COVID-19 pandemisinden büyük ölçüde etkilendiği ve sektördekilerin marka değerlerinin yüzde 20’sini kaybedebileceği söylendi.
kolayca yatırım yapın
Nike dünyanın en değerli giyim markası unvanını korurken marka değerinin yüzde 7 arttığı kaydedildi.
Altıncı kez dünyanın en değerli markaları sıralamasında en üst sırada yer alan Nike’ın değeri bu yıl Ocak ayından itibaren yüzde 7 artışla 34 milyar dolara yükseldi.Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi Nike bir kez daha dünyanın en değerli giyim markası olarak gösterilirken 2019’da 5. olan Gucci ikiye yükseldi. Adidas 3 numaradaki pozisyonunu korurken Louis Vuitton, 7’den 4’e çıktı. Cartier 2019’a kıyasla bir sıra atlayarak beşinciliğe yerleşti. Geçen yıl 2 numarada yer alan Zara ise bu sene altıncılığa geriledi. 2019’da 4. olan H&M 7’de, Chanel 8’de, Uniqlo 9’da ve Hermes 10. sırada yer aldı.
Levi’s ise etkileyici bir yüzde 38’lik artışla sektörün en hızlı büyüyeni oldu. Buna karşılık Valentino ile Gap yüzde 39’luk düşüşlerle geriledi.Rolex dünyanın en güçlü giyim markası olarak unvanını korurken Marka Gücü Endeksi (Brand Strength Index) 100 üzerinde 89.8 puan aldı.
Hermes’in ardından sırasıyla Rolex, Dior, Coach, Tiffany &Co., Chow Tai Fook, Victoria’s Secret, Burberry, Anta, Ralph Lauren ve 20. sıradaki Prada geldi. COVID-19 salgınının giyim sektörüne sert bir darbe vuracağı şüphe götürmezken danışmanlık firması giyim markalarının marka değerinde %20’ye varan düşüşlerle karşılaşabileceğini öngördü.
Bu arada Zara’nın marka değeri altıncı sırada yer almasına rağmen yüzde 26 düşerek 14,5 milyar dolara geriledi.Bershka da marka değerinin yüzde 26 düşerek 1,6 milyar dolara gerilediğini gördü. Brand Finance düşüşlerin üzerini çizerek iki markanın sektördeki tüm markalarda olduğu gibi mağazaların kapanması ve tüketicilerin evde kalmasıyla birlikte önemli gerileme kaydettiğini vurguladı.
Sonuçta markalar; mağaza-fabrika kapanışları, kırılan tedarik zincirleri, ekonomik belirsizlik karşısındaki müşteri tabanı gibi zorluklarla mücadele ediyor.İnsanların öncelikleri değişmişken ve milyonlarca kişi işsizlikle boğuşurken, giyimin de markaların da önemi giderek azalıyor. Koronakrizi moda için bir arz-talep problemin yarattı ve sektörü derin bir daralma muammasıyla baş başa bıraktı. Bu sabah yayınlanan ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre de ABD perakende satışları rekor düşüş yaşadı ve Mart ayında % 8,7’lik gerileme görüldü.
Hal böyleyken marka değerleme danışmanlığı Brand Finance, dünyanın en büyük 500 şirketinin marka değerinde tahmini 1 trilyon dolar kaybedebileceğini ve giyim perakendeciliğinin en yıkılmış kategori olabileceğini söyledi. CEO David Haigh, krizle ilgili şunları söyledi:
Brand Finance; gelecek yılki rapordaki ilk 50 sıralamasının bu salgının dünyayı ne kadar süre boyunca etkilediğine ve markaların yeni bir normale ne kadar iyi uyum sağlayabileceklerine bağlı olduğunu kaydetti. Pandemiden kaynaklanacak yeni tüketici davranışı alışkanlıklarının ortaya çıkacak olması nedeniyle markaların e-ticaret işlerinde daha fazla yeniliği ve mağaza iş modellerinin potansiyel olarak yeniden değerlendirilmesini araştıracakları aktarıldı.