
Filistinliler, Pazartesi günü Gazze Şehri’nin doğusundaki bölgelerde haftalardır görülmeyen en yoğun bombardımanların yaşandığını bildiriyor.
Bu gelişme, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Hamas’a karşı “yeni ve genişletilmiş bir saldırıyı” nispeten hızlı bir şekilde tamamlamayı beklediğini söylemesinden birkaç saat sonra geldi.
Bir hava saldırısında, Gazze Şehri’ndeki El Şifa Hastanesi yerleşkesinde kurulan bir çadırda, aralarında tanınmış El Cezire muhabiri Anas El Şerif’in de bulunduğu altı gazeteci öldü. Bu olay, 22 aydan uzun süredir devam eden İsrail saldırılarında gazetecilere yönelik en ölümcül saldırı oldu.
Görgü tanıkları, İsrail tankları ve uçaklarının Pazartesi günü Gazze’nin doğusundaki Sabra, Zeytun ve Şucaiye mahallelerini vurduğunu, çok sayıda ailenin evlerinden batıya kaçmak zorunda kaldığını aktardı.
Bazı bölge sakinleri, bunun haftalardır yaşanan en kötü gece olduğunu söylerken, şehre yönelik daha derin bir kara harekâtı hazırlığı olabileceği yönünde endişelerini dile getiriyor.
Hamas’a göre Gazze, şu anda kuzeydeki bölgelerden göz eden yaklaşık 1 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.
İsrail ordusu, bölgede Hamas militanlarını top atışlarıyla hedef aldığını açıkladı. Ancak sahada, yeni onaylanan kara harekârının hemen başlayacağına dair bir işaret görülmedi. Bu harekâtın önümüzdeki haftalarda başlaması beklenmiyor.
Dünyadan tepkiler
Netanyahu, yeni saldırının Hamas’ın terör başkenti olarak tanımladığı Gazze Şehri’ne odaklanacağını belirtti. Ayrıca Hamas militanlarının Orta Gazze kıyı bölgesine de itildiğini söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, planların benzeri görülmemiş bir felaket olacağını söyleyerek, bunun “sonu gelmeyen bir savaşa doğru bir adım” olduğunu belirtti.
Geçen Cuma günü Almanya, Gazze’de kullanılabilecek askeri teçhizat ihracatını İsrail’e durduracağını açıkladı. İngiltere ve diğer bazı Avrupa ülkeleri de İsrail’e askeri saldırılarını tırmandırmama çağrısında bulundu.
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, bazı ülkelerin Hamas’a değil, İsrail’e baskı yaptığını söyleyerek eleştirilerde bulundu.