ABD öncülüğündeki operasyon kapsamında 50 bin asker, 200 savaş uçağı ve iki uçak gemisinin görev aldığı açıklandı. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Oramiral Brad Cooper, 2 binden fazla hedefin vurulduğunu ve İran’ın hava savunma sistemleri ile donanmasının büyük ölçüde devre dışı bırakıldığını söyledi.
İsrail ordusu da İran genelinde füze rampaları, hava savunma sistemleri ve komuta merkezlerine yönelik geniş dalga saldırılar başlattığını duyurdu. İran saldırıları nedensiz olarak nitelerken, misilleme atışlarını sürdürdü.
Savaşın enerji cephesindeki etkisi ise sert oldu. İran’ın küresel petrol ve gaz ticaretinin kilit geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı’nı kapattığını açıklamasıyla petrol fiyatları yükselişini sürdürdü. Bent petrol dün 84 doları aştıktan sonra bugün yüzde 3,46 yükselişle 83,24 dolarda seyrediyor.
Tahran yönetimi, uyarılara rağmen geçen tankerleri hedef aldığını savundu.
ABD Başkanı Donald Trump gerekirse ABD Donanması’nın petrol tankerine refakat edebileceğini söyledi. Ancak piyasalarda, bunun fiyat artışını sınırlamak için yeterli olup olmayacağına dair soru işaretleri bulunuyor.
kolayca yatırım yapın
Artan jeopolitik risklerle birlikte altın ve ABD doları güvenli liman talebiyle yükseldi. Havacılık ve turizm sektörleri ise 20 binden fazla uçuş iptali nedeniyle kriz yönetimine geçti.
Avrupa’dan da temkinli açıklamalar geldi. Almanya Başbakanı Friedrich Merz planın “risksiz olmadığını” belirtirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron operasyonların uluslararası hukuk dışında yapıldığını ifade etti.
İran tarafı, saldırılarda 787 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Tahran’da halkın şehirden ayrıldığı, başkentin büyük ölçüde boşaldığı bildiriliyor.
Uzmanlar, çatışmanın uzaması halinde enerji fiyatlarındaki yükselişin küresel enflasyonu yeniden tetikleyebileceği ve büyüme görünümünü baskılayabileceği uyarısında bulunuyor.