
Dünya genelinde koronavirüs yaklaşık 5 milyon 200 bin kişiye bulaştı. 335 bine yakın kişinin ölümüne neden olan salgın ülkemizde ise önceye göre azaldı. Fakat ne yazık ki tehlike hala bizi terketmiş değil ve önlemleri ihmal etmemek konusunda sürekli uyarılıyoruz.
Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu verilere göre, 21 Mayıs itibarıyla 27 kişi hayatını kaybederken, 961 yeni korona vakası tespit edildi. Bakan Fahrettin Koca test sayılarının artırıldığını ve buna rağmen pozitif yeni vakaların tahmin edilen düzeyde arttığını açıkladı.
Koronavirüs en önemli gündemimiz olmaya devam ederken, piyasalar da sıcak gelişmelerle hareketleniyor. Dün faiz kararını açıklayan TCMB, politika faiz oranını 50 baz puan aşağı çekerek beklentilere paralel hareket etmişti.
Dün, TCMB kararına oldukça az tepki gösteren dolar/TL Cuma gününde de sakinliğini koruyor.
TCMB kararının ardından çok kısa süreliğine 6,81 liradan 6,78’e çekilen dolar/TL, kapanışı 6,79’dan yaptı. Bankanın faiz indirimine tepkisini daha belirgin göstereceği düşünülen kur, mevcut seviyesinden fazla uzaklaşmadı.
Bir süredir yatay bir bantta sınırlanan dolar, TSİ 11:38’de 6,8091 liradan alıcı buluyor. Swap görüşmelerine ilişkin haberlerin sürdürdüğü iyimserlikle 7 liradan kademeli olarak aşağı çekildi ve tarihi yüksek rekorundan bir hayli uzaklaştı. Zaten pek çok uzmanın görüşü de swap haberlerinin kurda ciddi düşüşlere yol açabileceği yönündeydi.
GCM Yatırım analistleri dolar kuruna ilişkin yaptıkları analizde, TCMB faiz kararıyla birlikte kurun 6,80 lira altında kalmaya çalışan bir profil izlediğini, bununla birlikte 6,8385 – 6,8750 liranın önemli seviyeler olduğunu belirttiler.
Tahminler ışığında dolar/TL’de başta 6,7550, 6,7350 ve 6,7100 seviyelerine geri çekilmelerin de muhtemel olduğunu söyleyen analistler, kurda kısa vadeli negatif görünümün devam edebileceğini açıkladılar.
Öte yandan bugün ABD doları küresel çapta değer artışı yaşıyor. Aşağıda, gelişen ülke para birimlerinin çoğunun dolar karşısında düşüşe geçtiğini görebilirsiniz;

Endonezya rupisi, Peru solü, Kolombiya pezosu ve Brezilya reali dışında gelişen ülke paralarının bölümü ABD doları karşısında değer kaybetmiş. Rus rublesi %1,5 ile en fazla değerini düşüren para olurken, Güney Afrika randı ikinci sırada yer alıyor.
Öte yandan piyasalar ABD ve Çin arasında yükselen gerilime odaklandı. Özellikle ABD’nin Çin’e yönelttiği virüsü kasten yayma suçu, iki ülke arasındaki ilişkileri geriyor.
Bugün yurt içi piyasaların gündeminde TCMB’nin açıkladığı Mayıs ayı reel kesim güven endeksi bulunuyor.
Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (Mayıs 2020): https://t.co/2NbbqVDkHi pic.twitter.com/is1rVUBiI4
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) May 21, 2020
Pandeminin etkileri tüm verileri etkisine almış ve ülkemizde reel sektör güveni Nisan ayında 66,8 ile son 11 yılın en ciddi gerilemesini kaydetmişti.
Bugün açıklanan verilerden sonra reel sektörünün Mayıs’ta toparlanmaya başladığı görüldü. Endeks 10,1 puan artışla 76,9’a çıktı. Türkiyede mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de Nisan’a kıyasla 11,2 artışla 73,5’e yükseldi.