Son dönemde doktor randevusu almakta güçlük çekilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı’ndan yeni bir çözüm geldi. Hastaların muayene randevularına sınır getirildi. Uygulamaya konan kota sisteminde bir aylık süre zarfında 3’ten fazla randevu alınamayacak.
Yeni kota uygulaması hakkında bilgi veren Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, Birgün’e konuştu. Doktorlar, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda uygulanacak kota sisteminin uygulamaya konulması için bilgi işlem merkezleri ve bilgisayar firmalarına bilgi verildiğini paylaştılar.
Hastalara şimdiden “30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz” mesajlarının gönderilmeye başlandığı öğrenildi.
Kronik hastalığa sahip hastaların takip edilmesi gerektiği, engelli ve kanser hastalarının bu uygulamada yerinin ne olacağı ile ilgili sorular ise cevapsız kaldı.
Doktorlar, Bulunan Çözümün Mağduriyet Yaratacağına İşaret Ediyor
Bakanlığın getirdiği randevu sınırlamasına sitem eden doktorlar, ‘Sağlıkta Dönüşüm Politikası’na atıf yaparak, hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle hasta ve sağlık çalışanlarının mağduriyetine değindiler.
Uzun süredir muayene ve ameliyat randevularına çözüm getirilmediği, bulunan bu yöntemin ise kışkırtılarak artmış olan sağlık hizmeti talebinin sonucu olduğunu savundular.
“Sağlıkta Eşitsizlik Artacak, Parası Olan İstediği gibi Muayene Olacak”
Parası olanların muayene ve ameliyat olabilmek için özel sağlık kuruluşlarına yöneleceği ancak maddi imkanı özel sağlık hizmeti almayı karşılamayan vatandaşların mağdur olacağı düşünülüyor.
Sağlıkta piyasacı yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen doktorlar, “Sağlıkta eşitsizlikler artarken, tıbbi hizmetlere erişimin yurttaşların büyük bir çoğunluğu için giderek daha da zorlaştığı bir sürece doğru hızla ilerlenmektedir” şeklinde açıklama yaptılar. Doktorların değerlendirmesi şöyle:
“Katılım payı, özel sektörde kontrolsüz ilave ücret ve ilaçta fark ücreti gibi uygulamalar da vatandaşı canından bezdirdi. Salgının ilk birinci yılında olduğu gibi yine kamu hastanelerinde özellikle riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerine erişimde bir planlama yapılmadı. Bu durumda yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı olanlar ve ameliyat olması gerekenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmek durumunda kaldı. Aynı durumun bu uygulamada da yaşanması kuvvetle muhtemeldir.”