Son yıllarda kolay yoldan kazanç elde etme adına kötü niyetli kişiler çeşitli yollara başvuruyor. Özellikle internetin ve sosyal medyanın hızla yaygınlaşması bu kişilerin işlerini kolaylaştırıyor. Aynı zamanda bilinçsiz tüketici için bir risk unsuru haline geliyor. Bu durum son günlerde ilaç sektöründe de kendisini göstermeye başladı. Sosyal medya üzerinde ilaç adıyla çok sayıda sahte ürünün satıldığı biliniyor.
Özellikle son günlerde bu alanda yaşanan artış Sağlık Bakanlığı’nı önlem almaya itti. ‘her derde deva’ sloganı ile pazarlanan ürünler bundan böyle sıkı takip altına alınıyor. Daha önce bu tarz sahte ürünlerin tespiti ve engellenmesi amacıyla İlaç Takip Sistemi kullanılıyordu. Alınan kadar ile bu sistem mobil uygulama ile vatandaşa sunulmuş olacak.
Sahte İlaç Takibi için Mobil Uygulama
Sağlık Bakanlığı, vatandaşların piyasada kontrolsüz bir şekilde gezen sahte ilaçların tespiti için vatandaşa da görev vermeye hazırlanıyor. Mobil cihazlara yüklenen uygulama sayesinde vatandaşlar elindeki ürünün sahte ya da orjinal olduğunu anlayabilecek. Burada ürünün barkod ve seri numarası ilacın kontrolü için ayırt edici özellik olarak karşımıza çıkıyor.
Piyasaya izinsiz şekilde sunulan sahte ürünler, kanser, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve daha pek çok önemli sağlık sorununa deva olduğunu iddia ederek pazarlanmaya çalışılıyor. Söz konusu ilaçlar herhangi bir derde derman olmadığı gibi vatandaşların hem manevi hem de maddi açıdan mağdur olmasına neden oluyor.
İTS Mobil iOS ve Android Mağazalarından İndirilebilir
Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen mobil uygulama iTS, App Store ve Google Play Store üzerinden kullanıcılara ücretsiz olarak sunuluyor. Uygulamayı indiren vatandaşlar söz konusu ürünlerin sahte olup olmadığını iki şekilde kontrol edebiliyor. Bunlardan birisi ilaç kutusunun üzerine bulunan karekodu uygulamaya okutmak oluyor.
Diğer yöntem ise ilaç kutusunun üzerinde yer alan bilgileri manuel olarak uygulamaya girmek. Bakanlık açıklamasında, kendilerini onayladığı hiçbir ürünün internetten satışının ya da reklamının yapılamayacağını belirtiyor. Reklamına rastlanan ürünlerin gerçek ilaç olmadığını belirten Bakanlık yetkilileri, vatandaşları karşılarına çıkan bu reklamlara inanmamalarını ve doktor tavsiyesi ile hareket etmeleri konusunda uyarıyor. İTS uygulamasını iOS ve Android için aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.