
İş hayatında yer alan kadın sayısının her geçen gün biraz daha arttığını biliyoruz. Kadın istihdamı için ülkelerin yeni yasalar çıkarttığını, şirketlerin yeni düzenlemeler yaptığını ve benzeri gelişmelerin yaşandığını sürekli olarak duyuyoruz. Ancak tüm bunların yetersiz kaldığı anlar olabiliyor. Özellikle de cam tavan denilen engel yüzünden, kadınlar hak ettikleri pozisyonlarda çalışma fırsatı yakalayamayabiliyor.
Veya statüsü yüksek olsa da müşterileri, iş arkadaşları ya da yöneticileri tarafından “erkekler kadar” ciddiye alınmayabiliyor. Tam da bu noktada, dünya çapında sayısız kadının maruz kaldığı problemle başa çıkmak isteyen Silikon Vadisi çalışanından bahsedeceğiz. Çünkü o “ciddiye alınabilmek” için sarı saçlarından tutun da tarzını yansıtan pek çok noktada değişiklik yapmayı tercih etmiş…
Amerika’da Silikon Vadisi’nde çalışan kadın CEO, iş dünyasında öne çıkmak için deyim yerindeyse tepeden tırnağa değişiklik yapmış.30’lu yaşlarının başında olan kadın sarı saçlarını kahverengiye boyatmış. Ardından lenslerini çıkartarak, “ciddi” görünüm için gözlük kullanmaya başlamış. Ve son olarak da daha maskülen bir tarza bürünmüş.
Eileen Carey, saçlarının rengini ilk kez risk sermayesi işinde çalışan bir kadının tavsiyesi üzerine değiştirmiş.Çünkü kendisi de kahverengi saçlı olan kadın, yatırımcıların sarışın kadınlara kıyasla kahverengi saçlı kadınlarla iş yaparken daha rahat hissettiğini söylemiş. Ayrıca onların örüntü tanıma açısından daha avantajlı olduğunu belirtmiş.
Bu teoriye göre insanlar kendilerine tanıdık gelen yüzler gördüğünde daha rahat ve güvende hissediyorlar.Sarışın olduğu zamanlarda Elizabeth Holmes ile karıştırıldığını söyleyen Carey, kahverengi saçlarının onu daha yaşlı gösterdiğini ve bu haliyle daha ciddiye alındığını hissettiğini söylüyor.
Sarı saçlarını kahverengiye boyayan pek çok kadınla karşılaştığını dile getiren Carey, açıklamalarını dürüstçe sürdürüyor.“Barlara gittiğimde saçım sarıysa daha fazla kişi bana yazıyor. Bu genel bir mesele.” diyen kadın CEO, teknoloji endüstrisi ortamında başarılı olabilmek için elinden geldiğince az dikkat çekmesi gerektiğini düşünüyor. İşte bu nedenle topuklu ayakkabılar, dikkat çekici makyajlar ve kıyafetlerden kaçınıyor.
Ayrıca işçilere nerede çalışacaklarını seçme hakları olduğunu hatırlatarak; “Dünyada görmek istediğiniz değişim olun. Bu, bir ayrımcılık davasıyla kendi hayatınızı feda etmeniz gerekebileceği anlamına geliyor. Maalesef iş dünyası böyle değişiyor. Eğer bunu yapamayacaksanız da mutlu olabileceğiniz bir işyerine gidin.” önerilerinde bulunuyor.