Rusya ile Ukrayna arasında cereyan eden savaşın ardından, ABD ve G7 ekonomileri bir dizi yaptırımları hayata geçirmişti. Bu yaptırımlarda doğrudan Rus petrolü hedef alınmıştı.
kolayca yatırım yapın
Ukrayna savaşından bu yana Moskova’nın Çin’den sonra en büyük ikinci müşterisi olan Hintli petrol rafinerileri, yaptırımların yarattığı risk nedeniyle artık devlet tarafından işletilen Sovcomflot’a ait tankerleri kabul etmeyecek.
ABD, geçen yılın Ekim ayından itibaren Rus ham petrolünü taşıyan daha geniş tanker filosuna yönelik yaptırım kararları almıştı. Atılan bu adım ABD ve müttefiklerinin temel politika hedeflerinden biri olan Rusya’nın petrol gelirlerini kademeli olarak daraltma potansiyeli taşıyor.
Danışmanlık şirketi Energy Aspects’ten Richard Bronze, Rusya’nın özellikle Hindistan’a yönelik ihracatında üzerinde giderek artan bir baskı olduğunu, yaptırımlarla ilgili sürtüşmenin çok belirgin hale geldiği bir aşamaya geçildiğini söyledi.
Eurasia Group analistlerinden Greg Brew ise ABD’nin hem Rus ham petrolü hem de ihracatı üzerindeki yaptırım baskısının arttığını, Ukrayna’ya daha fazla yardım göndermekte zorlandığını belirtti. Bunun Ukrayna’nın savaş alanındaki şansının azaldığını Rusya’nın üstünlüğü ele geçirdiği bir zamanda olduğunu sözlerine ekledi.
Artan yaptırımların petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir etki yaratıp yaratmayacağı merak konusu. Enerji fiyatlarındaki yaşanması muhtemel bir artış doğrudan küresel ekonomideki enflasyon rakamlarına yansıyabilir.
Petrol piyasası bu hafta yatay bir aralıkta hareket etti. Ham petrol varil fiyatı 80 dolar seviyesindeydi. Brent petrol ise 85 dolardan alıcı buldu.