Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus para birimi rubleyi desteklemek amacıyla bazı ihracatçılara döviz gelirlerinin zorunlu olarak satılması emrini verdi. Bu karar sonrası Rus rublesi dolar karşısında yüzde 3’ten fazla artış göstererek iki haftadan fazla bir sürenin en yüksek seviyesi olan 96’ya yükseldi.
Ruble, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgal etmesinden sonraki haftalarda rekor düşük bir seviyeye geriledi ve bunun ardından yetkililer, para biriminin yedi yılın en yüksek seviyesine çıkmasını sağlayan benzer sermaye kontrolleri uyguladı. Ancak sermaye çıkışları, düşen ihracat ve toparlanan ithalatın baskısı altında bu yıl istikrarlı bir düşüş eğilimi gösterdi.
Rusya Yüksek Ekonomi Okulu profesörü Yevgeny Kogan, “Bugün ruble güçlenecek. Hatta yıl sonunda rublenin dolar başına 88-92 seviyesinde olacağını göreceğiz” açıklamasında bulundu. Ruble Ağustos’ta üç haneli rakamlara geriledikten sonra, Rusya Merkez Bankası 350 baz puanlık faiz artırım adımı attı.
Hükümet, yeni sermaye kontrollerinin altı ay süreceğini ve şirketlerin Rusya Merkez Bankası’na ve Rusya’nın mali izleme kurumu Rosfinmonitoring’e şirketlerin uymasını sağlayacak planlar sunmalarını gerektireceğini söyledi.
Merkez bankası, tedbirlerin likiditeyi artıracağını ve kısa vadeli oynaklığı azaltacağını söyleyerek, kısıtlamaların hedefe yönelik niteliğinin dış ticaretle uğraşanların çoğunluğunu zarar görmeden bırakacağını vurguladı.