Rusya Merkez Bankası, 2026’dan itibaren döviz piyasasına yaptığı kendi satış müdahalelerini yarıya indireceğini açıkladı. Karar, rublenin önümüzdeki dönemde bir miktar destek kaybetmesine yol açabilir.
Buna göre banka, 2026’nın ilk yarısında günlük 4,62 milyar rublelik döviz satışı yapacak. Bu rakam, mevcut seviyenin yaklaşık yarısına karşılık geliyor. Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın toplam döviz satışları da Ocak ayından itibaren yüzde 30 azaltılacak.
Ekonomistler, söz konusu adımın düşen ihracat fiyatları ve para politikasındaki gevşeme ile birlikte rublenin zayıflamasına katkı sağlayacağını belirtiyor. Daha önce güçlü rublenin ihracatçıların gelirlerini baskıladığı eleştirileri gündeme gelmişti.
Öte yandan Rus hükümeti, 2025’in ikinci yarısında bütçe açığını kapatmak için Ulusal Refah Fonu’nu kullanmak yerine iç borçlanmayı tercih etti. Enerji gelirlerinde sert bir düşüş yaşanmadığı sürece bu politikanın 2026’da da sürmesi bekleniyor.