Rusya parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ülkedeki yargı yetkisine son veren yasa tasarısını onayladı Bu oylama sonrası AİHM kararları artık Rusya’da uygulanmayacak.
Alınan bu karar ile Rusların geçmişte ulusal mahkemeler tarafından reddedilen yüksek profilli davaları gündeme getirmek için kullandıkları yasal yol kapanmış oluyor.
Parlamentonun alt meclisi Duma, biri ülkeyi mahkemenin yargı yetkisinden çıkaran, diğeri ise 15 Mart’ı sınır noktası olarak belirleyen ve bu tarihten sonra Rusya aleyhine verilen kararların uygulanmadığı iki yasa tasarısını onayladı.
Tasarılar oybirliğiyle kabul edildi ve muhalefetteki Komünist Parti’den yalnızca bir milletvekili aleyhte oy kullandı. Tasarının kesin olarak yasal hale gelmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzası gerekiyor.
Rusya, Avrupa Konseyi’nden Çekilmişti
Rusya daha önce AB’den gelen yaptırımlar ve Avrupa Konseyi’nde söz hakkının kısıtlanmasını gerekçe göstererek 15 Mart’ta, Avrupa Konseyi’nden resmen çekilme kararı almıştı.
Rusya’nın, Avrupa Konseyi’nden resmen çekilme kararı aldığı 15 Mart tarihinden sonraki davalar artık kabul edilmeyecek. Daha önce yapılan başvurularda ise kazananlar 2023 yılına kadar tazminatlarını alma hakkına sahip olacak.
Tazminat ödemeleri sadece Rus bankaları üzerinden ruble olarak yapılacak. Gelişme sonrası açıklamada bulunan eski Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev, Rusya’nın örgütten çıkmasının Avrupa Konseyi kurallarının yasakladığı idam cezasını geri getirmek için bir fırsat olduğunu söyledi.
Rusya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da insan hakları ve demokrasiyi geliştirmek amacıyla kurulan Avrupa Konseyi’ne 1996 yılında Başkan Boris Yeltsin başkanlığında kabul edilmişti. 2014 yılında Kırım’ın işgalinden sonra Rusya’nın Konsey Parlamento’sunda oy hakkı elinden alınmıştı.