Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Moskova merkezli Argumenty i Fakty gazetesine konuştu. NATO’nun Rusya ile ilgili Soğuk Savaş planlarına geri döndüğünü söyleyen Rus diplomat; “Soğuk Savaş’a geri dönmek istemiyoruz. Bunu bize dayatan NATO’dur” dedi.
NATO ile ilişkilerin kasten Batı tarafından yok edildiğini söyleyerek, olanları “ikiyüzlülük” olarak adlandırdı.
Tanklar Burnunuzun Dibine Konulduğunda Diyaloğa İnanmak Çok Zor
NATO’nun doğasında Rusya ile bir yüzleşmenin olmadığını söyleyen Grushko;
“Rusya ile her an diyaloga girebileceklerini ve bir çatışma aramadıklarını söylüyorlar. Tanklar ve diğer silahlar burnunuzun dibine konulduğunda ve ‘Bu size karşı değil, sadece orada duruyor’ denildiğinde herhangi bir diyaloğa inanmak çok zor” ifadeleriyle konuştu.
Ayrıca NATO’nun tüm iş birliği mekanizmalarını terk ederek diplomatik iletişimi imkansız hale getirdiğini savundu.
ABD Kendi Emelleri için NATO’yu Araç Olarak Kullanıyor
“Genişlemiyoruz, üslerimizi bir yere kurmuyoruz, askerlerimizle NATO ülkelerini kuşatmıyoruz. Mesela füzelerimizi yerleştirmek için Küba’yla pazarlık yapmıyoruz” diyen Grushko, buna rağmen Amerika’nın bu yüzleşmeye ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Washington’ın jeopolitik planlarını uygulamak için NATO’yu bir araç olarak kullandığını iddia etti. Tek kutuplu dünyada Amerikan liderliğini sürdürmek ve bunun ekonomik, siyasi ve askeri maliyetlerini müttefiklerine kaydırmak için NATO’yu araç olarak kullandığını savundu.
NATO, Finlandiya ve İsveç için İlkesinden Taviz Verdi
NATO’nun genişleme politikasına Finlandiya ve İsveç’i dahil etmesiyle ilgili yorum yapan Grushko, NATO’nun ilkesinden taviz verdiğini söyledi.
NATO’nun iki kuzey ülkesini hızla ittifaka dahil etmek için Üyelik Eylem Planı aracılığıyla devletleri kabul etme ilkesinden vazgeçtiğini ekleyerek şu ifadeleri kullandı:
“İsveç ve Finlandiya vakası, genişleme adına NATO’nun kendi prosedürlerine göz yummaya hazır olduğunu gösteriyor.”
Çin, NATO Paradigmasında Çok Ciddi Bir Değişimdir
Rus siyasetçi, NATO’nun Asya devletlerini saflarına kabul etme amacının olmadığını söyleyerek; “Ancak ABD ve müttefiklerinin bölgesel ittifaklar oluşturma ve ortaklık mekanizmaları oluşturma yolunda ilerledikleri bir gerçektir” dedi.
İttifakın Asya’da Çin karşıtlığı yürüttüğünü ifade ederek, bu kararın Amerika tarafından uygulandığını paylaştı. Ayrıca ifadesinde; “Çin’in hırslarının NATO çıkarlarını ve değerlerini tehdit ettiğinin açıklanması, NATO paradigmasında çok ciddi bir değişimdir” dedi.
Grushko, Avrupa ülkelerinin bir çatışmaya girme arzusunda olmadığını ve Avrupa Birliği’nin (AB) Çin ile olan ticaretinin 500-600 milyar euro olduğunu hatırlattı.
Böylece NATO’nun Çin karşıtı söylemlerini nasıl destekleyeceğinin yüksek oranda Avrupalılara bağlı olduğunu savundu.
Rusya, Çin ve Bazı Ülkeler Uluslararası Hukukun Öznesi Olmaya Hazır
NATO’nun kuzeye genişlemesinin, Rusya’nın saldırganlığına bir yanıt olduğu yönündeki görüşler hakkında şöyle konuştu:
“Bilgi baskısı belki de Batı’nın bize karşı başlattığı operasyonun ana yönlerinden biridir. Şeytanlaştırma, sahtelik, her şey kullanılıyor. Karşı tarafın bakış açısını insanların öğrenmemesi için her şey yapılıyor.”
Batı’nın uzun süredir Rusya’nın ulusal çıkarlarını gözetmesinden hoşlanmadığını söyleyen Grushko, Rusya’nın da aynı tavrı Batı’ya göstermek için izin istemediğini söyledi.
Rus Diplomat, misilleme söylemini şu sözlerle tamamladı: “Birçok devlet uluslararası hukukun öznesi olmaya cesaret edemiyor ama Rusya, Çin ve diğer bazı ülkeler buna hazır. Mevcut jeopolitik krizin ana nedeni budur.”