Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya Tahıl Anlaşması Şartlarının Arkasında: BM’nin Önerisini Reddetti

Rusya hükümeti, Karadeniz tahıl koridoruna geri dönmek için koyduğu şartlara bağlı kalacağını açıkladı.
Rusya Tahıl Anlaşması Şartlarının Arkasında: BM’nin Önerisini Reddetti
HABER GİRİŞ

Rusya, Temmuz ayında vazgeçtiği Karadeniz tahıl anlaşmasına geri dönüş koşullarına bağlı kaldığını söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov özellikle Rusya’nın, Birleşmiş Milletler’in önerdiği gibi bankanın bir yan kuruluşu değil, devlet tarım bankasının uluslararası SWIFT banka ödeme sistemine yeniden bağlanmasına ihtiyacı olduğunu belirtti.

Peskov, “Bütün koşullarımız çok iyi biliniyor. Yoruma gerek yok, kesinlikle somutlar ve bunların hepsi kesinlikle başarılabilir.” diye konuştu.

Karadeniz anlaşması, Ukrayna’nın savaşa rağmen deniz yoluyla tahıl ihraç etmesini sağlamak ve küresel gıda krizinin hafifletilmesine yardımcı olmak amacıyla Temmuz 2022’de Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından imzalandı.

Moskova’nın yerine getirilmediğini söylediği Rusya’nın kendi gıda ve gübre ihracatını kolaylaştırmaya yönelik bir anlaşma da buna eşlik etti. Tahıl anlaşmasından çekildikten sonra Rusya’nın Ukrayna limanlarını ve tahıl depolarını defalarca bombalaması, Kiev ve Batı’nın Rusya’yı gıdayı silah olarak kullanmakla suçlamasına neden oldu.

Moskova’nın tavrını tavizsiz bir şekilde yeniden açıklaması, Başkan Vladimir Putin’in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve tahıl konusunu görüşmesinden beş gün sonra geldi.

GCM Yatırım Banner

Cumhurbaşkanı Erdoğan, o toplantıda Ukrayna’nın anlaşmanın yeniden canlandırılması konusundaki görüşmelerde “yaklaşımını yumuşatması” ve Avrupa yerine Afrika’ya daha fazla tahıl ihraç etmesi gerektiğini söylemişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.