Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Pankin, Rusya’nın ortaklarıyla ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinde, dolar, euro gibi paralardan uzaklaşacağını, çünkü bu para birimlerinin Batı’dan gelen artan baskı nedeniyle zehirli hale geldiğini söyledi.
Bakan yardımcısı, Batı’dan gelen jeopolitik baskıya karşı, Rusya ile ortakları arasında istikrarlı ticaret, ekonomik ve yatırım bağlarını garanti etmenin tek yolunun, başta dolar olmak üzere toksik hale gelen para birimlerinin kullanımından kaçınmak gerektiğini belirtti. Pankin bu noktada alternatiflerin olması gerektiğini ifade etti.
Diplomat, ABD tarafından inşa edilen mevcut küresel finansal sistemin çok kutuplu bir dünya düzeninin koşullarına uygun olmadığını ve bir grup ülkenin siyasi hedeflerine ulaşmak için araç haline geldiğini belirtti.
Pankin, Batı’nın imtiyazlı konumunu kötüye kullanmaya devam etmek istediğini belirterek, “Rusya’ya karşı olağandışı ve gayrimeşru yaptırımlar gören birçok ulusun, egemenliklerini sağlamak için dış ekonomik faaliyeti dolarsızlaştırma gereğini düşündüklerini görmek cesaret vericidir. Anlaşıldığı üzere, siyasi irade varsa mesele oldukça büyüktür.” açıklamasında bulundu.
Rusya SWIFT’e Alternatif Arıyor
Bakan yardımcısı, Rusya Merkez Bankası’nın Finansal Mesaj İletim Sistemini aktif olarak geliştirdiğini söyledi. Rusya’nın bankalararası ödemeler SWIFT sisteminden, dış baskılardan korunan finansal bilgilerin aktarımı için daha güvenli mekanizmalara kademeli olarak geçiş ihtiyacına dikkat çekti.
Şubat ayında Ukrayna ile başlayan savaş sonrası, Batılı ülkeler Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma kararı almıştı.
SWIFT’e alternatif, dış baskıdan korunan finansal bilgi aktarım mekanizmalarına kademeli geçmeyi planladıklarını belirten Pankin, “Bu zorunlu, ancak Rus bankalarının ve müşterilerinin düzenli olarak rutin uluslararası ödemelerle ilgili sorunlarla karşılaştığı bir ortamda tamamen doğal bir karar” diye konuştu.
Diplomat yalnızca Rusya’nın değil, pek çok başka ülkenin de bağımsız bir uluslararası ödeme altyapısının ortaya çıkmasıyla ilgilendiği belirtti. Tüm Rus müşterilerinin en büyük uluslararası ödeme sistemleri tarafından engellenmesini mantıksız olarak tanımladı.
Pankin, Rusya’nın Azerbaycan, Çin ve Mısır da dahil olmak üzere birçok ülke ile Mir ödeme kartı kullanımını müzakere ettiğini söyledi.
Rus ödeme sisteminin şu anda Türkiye, Abhazya, Ermenistan, Belarus, Vietnam, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Güney Kore ve Güney Osetya gibi ülkelerde kullanılabileceğini hatırlattı.