
OPEC ve NOPEC tarafından varılan anlaşmaya göre Mayıs ayında günlük petrol üretiminde kesintiye gidilecek. Petrol piyasasında arz fazlasını kontrol altına alma çabaları öncesinde üreticilerden veriler gelmeye başladı.

Aylık bazda 46,45 milyon ton üretim gerçekleştiren Rusya, Mart ayında günde 11,29 milyon varil üretim gerçekleştirmişti.
Enerji Bakanlığı verilerinden bahseden rapor, Nisan ayındaki rakamın 2019 yılı Ocak ayındaki günlük 11,38 milyon varillik üretimden bu yana görülen en yüksek aylık çıktı olduğunu gösterdi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Rusya ve OPEC+ olarak bilinen bir grup müttefik üretici, geçen ay Mayıs ve Haziran aylarında toplam petrol üretimini günlük yaklaşık 10 milyon varil azaltmayı kabul etti. Bu rakamla küresel arzının yüzde 10’unun azaltılması planlanıyor.
ABD, Norveç, Kanada ve Brezilya’nın ise toplam kesintilere günlük 20 milyon varil düşüşle destek olması bekleniyor.
Küresel arzın yüzde 20’sine denk gelecek bu kesintilere rağmen, koronavirüs nedeniyle talep yüzde 30 azaldı. Petrol fiyatları da buna bağlı olarak rekor düşüş kaydetti.
Rusya’nın petrol üretimini, Mayıs ve Haziran aylarında günde 11 milyon varil azaltarak, günlük 2,5 milyon varile indirmesi bekleniyor.
Rusya’nın orta büyüklükteki petrol üreticisi Tatneft, Nisan ayında 1,994 milyon ton petrol ürettiğini açıkladı.Tatneft, Mart ayındaki üretiminin ise 2,442 milyon ton olduğunu hatırlattı. Bu azalma, günlük bazda 90 bin varile denk geliyor ve Mart ayına göre yüzde 16 daha düşük olduğunu gösteriyor.
Üretimi neden azalttığını açıklamayan Tatneft, Reuters kaynaklarına göre; depolama kapasitesi ve zayıflayan Avrupa talebi yüzünden böyle bir uygulamaya gitti.
Şirket, 1970’lerde günlük 2 milyon varil üretim ile ülkenin ana petrol bölgesi haline gelen Tataristan’da, Sovyetler Birliği’nin ABD ile silahlanma yarışını finanse etmesine yardımcı olmuştu.
Bu yıl Rusya, 480 milyon ila 500 milyon ton arasında düşeceği öngörülen üretim taahhütlerini tam olarak yerine getirme sözü verdi.Böylece 2008 yılından bu yana ilk yıllık düşüş gerçekleşebilir. Interfax haber ajansı, doğal gaz üretiminin Nisan ayında 55,14 milyar metreküpe ulaştığını da bildirdi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,3 daha az üretime işaret ediyor.
Interfax ek olarak Rusya petrol ihracatının, Ocak – Nisan döneminde yıllık yüzde 2,2 artışla 83,79 milyon tona yükseldiğini de bildirdi.