
Rusya ile Ukrayna arasında büyük kayıplara neden olan savaşın 4. gününde, müzakere gelişmesi yaşandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus heyetiyle Belarus sınırında, ön koşulsuz görüşme yapılacağını açıkladı.
Bu açıklamanın ardından Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna heyetinin müzakereler için Ukrayna-Belarus sınırında, Pripyat Nehri yakınında Rusya ile bir araya geleceğini doğruladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin sınır bölgesinde ön koşulsuz olarak yapılacağı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun, görüşmeler sırasında bölgedeki tüm araçların karada kalmasını sağlama sorumluluğunu üstlendiği kaydedildi.
Bu açıklama öncesinde Kremlin’den Rusya’nın müzakerelere hazır olduğuna dair duyuru yapılmıştı. Kremlin görüşmenin Belarus’ta yapılması için Ukrayna heyetinin beklentiğini bildirmişti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, kendilerine Belarus’tan saldırıldığı için Minsk’te görüşmeyeceklerini söylemişti.
Zelensky görüşme için İstanbul, Varşova ve Bakü’yü işaret edilmişti. Yapılan son açıklama ise tarafların Belarus sınırında görüşmeyi kabul ettiğini ortaya koydu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, görüşme öncesinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştüğünü belirtmişti. Bu görüşmede neler konuşulduğuna dair bir ayrıntı paylaşılmadı.
Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı’na Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti. Geçtiğimiz dört gün içerisinde batılı ülkelerden Rusya’ya ardı ardına yaptırım kararları alınmıştı.
Geçtiğimiz gün Norveç, Fransa, İtalya, Hollanda, Almanya, Polonya, Avusturya, Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya ve Litvanya hava sahalarını Rusya’ya uçuşa kapattığını açıklamıştı.