Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkileri küresel finans piyasaları üzerinde kendisini gösteriyor. Bu durum ülkeler arasındaki ticaretin de olumsuz etkilenmesine neden oldu.
Rus rublesinde son günlerde yaşanan dalgalanma, Çin’in Rusya’ya olan ihracatının yavaşlamasına neden oldu. Batılı ülkeler Rusya’nın askeri harekatı sonrası çok ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu durum rubledeki dalgalanmayı artırdı.
Çinli Şirketler Rublenin Oynaklığından Çekiniyor
Çinli çokuluslu şirketler, Batılı ülkelerdeki rakiplerinin aksine Rusya’dan çekilmedi. Ancak döviz kuru kayıplarına karşı daha savunmasız olan küçük Çinli şirketler rubledeki oynaklık karşısında beklemede olduğunu bildiriyor.
Çin, Rusya’nın en büyük ithalat kaynağı ve sadece Ocak ve Şubat aylarında Rusya’ya 12.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Gümrük verilerine göre ihracatı yapılan ürünlerin büyük bölümünü bilgisayarlar, arabalar, ayakkabılar ve oyuncaklar oluşturuyor.
Rus ve Çinli tüccarlar, rubledeki oynaklık korkusuyla ticaretini ertelemeye başladı. Rusya’ya yönelik faaliyette olan 20.000’den fazla küçük Çinli ihracatçıyı temsil eden bir ticaret grubunun başkanı olan Shen Muhui, “Rublenin değer kaybetmesi, her satış olduğunda para kaybetmeniz anlamına geliyor” diye konuştu.
Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’da başlattığı harekattan bu yana, ruble dolar hem de yuan karşısında büyük bir oynaklık gördü.
Çatışma, rublenin yuan karşısında yüzde 40’tan fazla değer kaybetmesine neden oldu. Ruble 9 Mart’ta en düşük seviyesini gördü ama buradan yüzde 70’e varan bir toparlama yaşadı.
Çin, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemini kınamayı veya işgal olarak adlandırmayı reddetti ve ülkeye uygulanan yaptırımların karşısında durdu.