
Rusya’da koronavirüs pandemisinin izleri, Ekim ayına ait Hizmet PMI verisinde görülmeye devam edildi. İş aktivitelerinde daralmaya işaret eden veri, vakalardaki artış ve kısıtlamaların neden olduğu zayıf talep koşullarından kaynaklandı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış IHS Markit Rusya Hizmetler İş Aktivitesi Endeksi Ekim ayında 46,9 seviyesinde kaydedildi.
Eylül ayında 53,7 seviyesinde gerçekleşen endeks, ticari faaliyetlerdeki yenilenmiş bir düşüşe işaret etti. Kapasite üzerindeki baskı azalmaya devam ederken, şirketler işgücü sayısını daha da azalttı. Aynı zamanda hizmet sağlayıcılar gelecek yıl için üretimdeki artış konusunda en az düzeyde iyimser olduklarını belirttiler.
Girdi fiyatı ve çıktı vergisi enflasyonu oranları ise hafif gerileme kaydetmesine karşın sabit kaldı. Aktivitedeki düşüş, Mayıs ayından bu yana en hızlı ve güçlü düzeyde gerçekleşti. Çünkü hizmet sağlayıcılar, düşüşü müşteri talebinin zayıflaması ve yeni satışların düşmesiyle ilişkilendirdiler.
Ekim verileri, yeni işlerde Haziran ayından bu yana görülen ilk daralmayı gösterdi. Yeni siparişlerdeki güçlü düşüş ise Nisan ayındaki en düşük seviyeden çok daha yavaş gerçekleşti. Ancak Eylül ayında görülen genişlemeyle önemli bir zıtlık oluşturduğu görüldü.
Zayıf talep koşulları doğrultusunda şirketler, Ekim ayında işgücü sayılarını, Haziran ayından bu yana en hızlı şekilde azalttı.
Sektör genelinde kapasite fazlası olduğuna dair işaretlerin yansıması, birikmiş iş hacmindeki daha fazla düşüş olarak gözlendi. Seçkin işlerin tükenmesi, dört ay boyunca en dik ve uzun vadeli seri ortalamasından daha hızlı gerçekleşti.
İşe alma konusundaki tereddüt, hizmet sağlayıcıların üretiminin gelecek yıl görünümüne ilişkin daha büyük bir belirsizliğe yansıdı. Şirketler hala önümüzdeki 12 ay içinde faaliyette bir artış öngörüyor olsa da güven derecesi, beş ayın en düşük seviyesine indi. Beklentilere ağırlık veren endişeler, büyük ölçüde virüsten kaynaklandı.
Maliyet yükleri, Ekim’de güçlü arttı. Daha yüksek girdi fiyatları ise olumsuz döviz hareketlerinin ardından daha yüksek ithalat maliyetleri oluşmasıyla ilişkilendirildi. Hizmet sektörü şirketleri, artan satış fiyatları yoluyla yüksek maliyetleri müşterilere kısmen aktarabildi. Ücret enflasyonu da Eylül’de görülenden biraz gevşedi ancak genel olarak sağlam kaldı.