
Rusya’nın hizmetlerindeki ticari faaliyetlerde daralma devam ediyor. Koronavirüs hastalığı ve ilgili kısıtlamaların, üretim ve yeni siparişler düştükçe talep üzerinde bir kez daha ağırlık kazandığı bildirildi. Bununla birlikte her iki ölçü de daha yumuşak bir hızda düştü. Dış müşteri talebi ise bir kez daha ve altı aydır büyük ölçüde kötüleşti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış IHS Markit Rusya Hizmet İş Faaliyet Endeksi, Ekim’deki 46,9 seviyesinden Kasım’da 48,2 seviyesine çıktı.
Üretim art arda ikinci ayında da düşerken, düşüş hızı salgının Nisan ayında görülenden çok daha yavaş gerçekleşti. Daha düşük ticari faaliyetler, genellikle panelistler tarafından sessiz müşteri talebi ve koronavirüs kısıtlamalarıyla ilişkilendirildi. Kısa vadeli belirsizlik istihdama da ağırlık verdiği için ticari güven tarihsel olarak bastırılmış durumda kaldı.
Aynı zamanda maliyet baskıları önemli ölçüde arttı. Girdi fiyatları, Ocak 2019’dan bu yana en keskin hızda yükseldi. Firmalar ise çıktı ücretlerini biraz daha hızlı bir şekilde artırabildiler. Hizmet sağlayıcılar tarafından alınan yeni işler, düşük müşteri talebinin toplam satışlar üzerinde ağırlaşması nedeniyle Kasım ayında daha da düştü.
Bazı firmalar, müşteriler arasındaki nakit akışı sorunlarının yeni sipariş verme yeteneklerini azalttığını belirttiler. Yeni işlerdeki daralma oranı hafif bir hıza düşerken, firmalar yeni ihracat siparişlerinde daha hızlı bir düşüş kaydetti. Yabancı müşteri talebindeki düşüş, Mayıs ayından bu yana en hızlı düşüşü gösterdi.
Rus hizmet sektörü şirketleri fiyat cephesinde, KDV oranının artırıldığı Ocak 2019’dan bu yana ortalama maliyet yüklerindeki en hızlı artışı belirttiler.
Girdi fiyatlarındaki belirgin artış, ücretlerdeki artışlara ve işyerlerinde Covid-19’u güvenli hale getirmesiyle ilişkili ek işletme maliyetlerine bağlanmıştır. Sessiz talep koşullarına rağmen hizmet sağlayıcılar, Kasım ayında satış fiyatlarını yeniden artırmayı başardı. Üretim ücreti enflasyon oranı sağlamken, Mart ayından bu yana en hızlıya hafifçe yükseldi.
Daha düşük yeni siparişlere bağlı olarak hizmet şirketleri, dördüncü çeyreğin ortasına doğru art arda üçüncü ay için işgücü sayılarını azalttı. Düşüş artan fazlalıklara da bağlanırken, iş bırakma hızı Ekim ayında görülenden biraz daha az düzeyde gerçekleşti.
Kapasite üzerindeki baskı düşüşü, Kasım’da birikmiş iş hacmindeki keskin düşüşe yansıdı. Düşen yeni siparişler firmaların bekleyen işleri tamamlamasına izin verdiğinden, tükenme oranı Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Gelecek yıl üretim görünümüne ilişkin iş dünyası güveni artarken, iyimserliğin salgının bitmesi umutları ve müşteri talebindeki artışla ilişki olduğu bildirildi.
IHS Markit Bileşik PMI Çıktı Endeksi, Ekim ayındaki 47,1 seviyesinden hafif artarak 47,8 seviyesine yükseldi.
İmalat ve hizmet üretimi daraldıkça genel ticari faaliyet mütevazi bir hızla düşüş gösterdi. Mal üreticileri üretimde daha hızlı bir düşüş kaydettikleri için daha yavaş düşüş hizmet sağlayıcılardan kaynaklandı. Toplam satışlar ise büyük ölçüde zayıf iç talebe bağlı olarak Kasım ayında art arda ikinci ayında da azaldı. Özel sektör firmaları, yeni ihracat siparişlerinde genişleme sinyali verdi.
Enflasyonist baskılar, girdi maliyetlerinin Ocak 2015’ten bu yana en yüksek hızda artmasıyla Kasım ayında yoğunlaştı. Aynı zamanda üreticiler ve hizmet sağlayıcılar, baskı altındaki talep koşullarına rağmen satış fiyatlarını daha hızlı artırdı.
Kapasite üzerindeki baskının daha da azalması ise kısmen özel sektör firmalarındaki istihdamda bir başka aylık düşüşe katkıda bulundu. İmalat ve hizmet sektörü firmalarındaki daha güçlü çıktı beklentileri de gelecek yıl üretim görünümüne ilişkin iyimserliği iyileştirdi.