Savaşın 59. gününde alınan bilgiler, Rusya-Ukrayna savaşının kısa vadede bitmeyeceğine yönelik tahminleri güçlendiriyor.
Rusya bugünkü açıklamasında yeni test edilen Sarmat kıtalararası balistik füzelerini sonbahara kadar ABD’ye karşı nükleer saldırılar düzenleyebilecek kapasitede konuşlandırmayı planladığını söyledi.
Rusya bu hafta, nükleer cephaneliğine yeni bir ilave olacak Sarmat kıtalararası balistik füzesini test etmesiyle gündeme gelmişti.Bugün gelen açıklama endişeleri artırdı. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin tarafından belirtilen hedef, iddialı olarak yorumlandı.
Çünkü Rusya’nın ilk test lansmanını sadece birkaç gün önce yaparken Batılı askeri uzmanlar, füzenin konuşlandırılabilmesi için daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını savundu.
Sarmat, 10 veya daha fazla nükleer savaş başlığı ve tuzak taşıma ile ABD veya Avrupa’da binlerce kilometre uzaktaki hedefleri vurma yeteneğine sahip olarak gösteriliyor. Finansman ve teknik sorunlar nedeniyle yıllarca süren gecikmelerden sonra bu haftaki test, Rusya’nın güç gösterisi olarak yorumlanıyor.
Rogozin, Rus devlet televizyonuna verdiği röportajda füzelerin Moskova’nın yaklaşık 3.000 km (1.860 mil) doğusunda, Sibirya’nın Krasnoyarsk bölgesinde bir birimle konuşlandırılacağını söyledi.
Sovyet döneminden kalma Voyevoda füzeleriyle aynı yerlere ve aynı silolara yerleştirileceklerini, bunun devasa kaynak ve zamandan tasarruf sağlayacak bir şey olduğunu ekledi.
Rogozin, süper silahın piyasaya sürülmesinin, Rusya’nın çocuklarının ve torunlarının önümüzdeki 30-40 yıl boyunca güvenliğini garanti edecek tarihi bir olay olduğunu da belirtti.