Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya, Çin’e Olan Petrol İhracatı ile Suudi Arabistan’ı Geçti

Çin’in Rusya’dan yaptığı petrol ithalatı yeni bir rekor kırdı. Rusya en büyük tedarikçi konumunda.
Rusya, Çin’e Olan Petrol İhracatı ile Suudi Arabistan’ı Geçti
HABER GİRİŞ

Çin’in Rusya’dan yaptığı ham petrol ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 55 artışla Mayıs ayında rekor seviyeye çıktı. Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle ağır yaptırımlar ile karşı karşıya olmasına rağmen, petrol ihracatı ile Suudi Arabistan’ı geçti.

Böylece Rusya şu an için dünyanın en büyük petrol ihracatçısı oldu. Çin Genel Gümrük İdaresi’nden alınan verilere göre, Doğu Sibirya Pasifik Okyanusu boru hattı yoluyla ve Rusya’nın Avrupa ve Uzak Doğu limanlarından deniz yoluyla yapılan sevkiyatlar da dahil olmak üzere Rus petrol ithalatı yaklaşık 8,42 milyon tonu buldu.

Bu, günde yaklaşık 1,98 milyon varile eşdeğer ve Nisan ayındaki 1,59 milyon varilin geçildiği anlamına geliyor. Rusya’nın 19 aylık bir aradan sonra dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının en üst sıradaki tedarikçilerini geri aldığını gösteren veriler, Moskova’nın yaptırımlara rağmen petrolüne alıcı bulabildiğini gösteriyor. .

İran ve Venezuela Yaptırımları Rusya’ya Yaradı

Çin’in genel ham petrol talebi COVID-19 kısıtlamaları ve yavaşlayan bir ekonomi tarafından azaltılırken, rafineri devi Sinopec ve tüccar Zhenhua Oil de dahil olmak üzere önde gelen ithalatçılar, İran ve Venezuela’dan izin verilen yaptırımlara ek olarak daha ucuz Rus petrolü almaya başladı.

Bu durum Suudi Arabistan’ı ikinci en büyük tedarikçi konumuna getirdi. Mayıs ayı hacimleri yıllık yüzde 9 artışla 7.82 milyon tona ulaştı. Yayınlanan gümrük verileri, Çin’in geçen ay İran’dan 260.000 ton ham petrol ithal ettiğini gösteriyor.

GCM Yatırım Banner

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına rağmen Çin, genellikle diğer ülkelerden tedarik edilen İran petrolünü almaya devam ediyor. İthalat seviyeleri Çin’in toplam ham petrol ithalatının yüzde 7’sine denk geliyor.

Çin’in toplam ham petrol ithalatı, 2021 yılındaki 10,3 milyon varillik ortalamaya kıyasla Mayıs ayında yaklaşık yüzde 12 artarak 10,8 milyon varile çıktı. Verilerde Venezuela’dan hiç ithalat yapılmadığı görülüyor.

Devlet petrol şirketleri, yeni ABD yaptırımlarına maruz kalma korkusuyla 2019’un sonlarından bu yana Venezuela’dan alımlardan kaçındı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.