
Çin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana birçok hareketiyle ülkenin yanında olduğunu gösterdi. İlk başta Rusya’nın Ukrayna saldırısını işgal olarak reddeden Çin, sonra Birleşmiş Milletler’in Rusya’yı kınama oylamasında çekimser kaldı.
Geçen hafta da Rusya’nın G7 üyeliğinin iptal edilemeyeceği yönünde açıklamada bulundu. Bugün alınan haberlerse iki ülkenin iş birliğini tüm alanlarda geliştirmeyi planladığını gösterdi.
Çin: Rusya ile İş Birliği Her Alanda Geliştirilecek
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çin’in doğusundaki Anhui eyaletinin Tunxi kentinde görüştü.
Çin ve Rusya’nın her alanda iş birliğinin geliştirilmesi için güvenin arttığını söyleyen Wang Yi, ikili ilişkilerin uluslararası durumdaki değişikliklerle yeni testleri geçtiğini, doğru ilerleme yönünü koruduğunu ve sağlam bir gelişme eğilimi gösterdiğini belirtti.
Çin Dışişleri Bakanı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ikili ilişkilerin yeni bir seviyeye sürekli ilerlemesine yardım için Rusya ile çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.
Çin’e Göre Ukrayna’daki Kriz Avrupa’da Birikmiş Sorunların Patlaması
Rus haber ajansı Tass’ın aktardığı bilgilere göre Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ukrayna’da devam eden krizin Avrupa’da birikmiş güvenlik sorunlarının patlaması haline geldiğini söyledi.
“Ukrayna sorununun karmaşık tarihi kökleri ve nedenleri var. Güvenlik alanında Avrupa’da uzun süredir biriken tartışmaların patlaması haline geldi. Bu aynı zamanda soğuk savaş ve blok sayrılığı zihniyetinin bir sonucudur.” dedi.
Wang Yi, Çin’in her zaman çok kutuplu bir dünyayı ve uluslararası ilişkiler sisteminin demokratikleşmesini savunduğunu kaydetti.
Lavrov: Çin ve İran ile İş Birliğini Geliştireceğiz
Lavrov, Rusya’nın, iki devlet başkanı arasında varılan mutabakatın uygulanması, üst düzey stratejik koordinasyonun güçlendirilmesi ve farklı alanlarda karşılıklı faydaların derinleştirilmesi için Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.
Aynı zamanda aktif olarak çok kutupluluğu destekleyeceklerini, hegemonya ve güç politikalarına karşı çıkacaklarını bildirdi. Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın amaç ve ilkelerini destekleyeceklerini ekledi.
Rus mevkidaşı Lavrov, Çin’de aynı zamanda İranlı mevkidaşı Hossein Amir-Abdollahian ile görüştü. Sergey Lavrov, Rusya’nın yaptırımları devletlerin egemen eşitliği ilkesini baltalamayı amaçlayan Batı politikasının bir aracı olarak gördüğünü söyledi.
Rusya’nın uluslararası tartışmalarda Batı’nın meşru olmayan yaptırımlarını kınamaya çalışacağını belirtti. Rusya’nın ortaklarının da desteğiyle bu tür tedbirlerin atlatılmasına olanak sağlayacak pratik adımlar atmayı planladığını şöyle aktardı:
“İran ve diğer yakın ortaklarımızla ilişkilerimizde hem bu kabul edilemez olguyu uluslararası tartışmalarda mahkum etmeye hem de bu yasa dışı eylemlerin üstesinden gelmemizi sağlayacak pratik adımlar atmaya çalışacağız.”
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian da İran’ın Rusya’ya tek taraflı yaptırım uygulanmasına karşı olduğunu açıkça belirtti. Bakan, Rusya-İran ilişkilerinin kademeli olarak geliştiğine dikkat çekti.
Öte yandan Lavrov, Rusya’nın İstanbul müzakerelerinden memnun olduğunu belirterek Rusya için en önemli konuların Ukrayna’nın tarafsız, nükleer olmayan bir devlet ve NATO’nun dışında kalmasını sağlamak olduğunu söyledi.