
Rusya ile Ukrayna savaşında, taraflardan gerilimi tırmandıracak açıklamalar gelmeye devam ediyor. Savaşın başladığı günden bu yana ABD ve diğer batılı ülkeler, Rusya’ya yönelik ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, batılı ülkelere enerji arzını kesmekle tehdit etti. Novak bunu yapmaları halinde batılı ülkelerin petrol fiyatlarının varil başına 300 doları aşabileceğini ve Rusya-Almanya ana doğalgaz boru hattının olası bir kapanmasıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
Novak’ın açıklaması, geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı Antony Lavrov’un, Rusya’dan petrol ithalatını kesebilecekleri söyleminin ardından geldi. Bu açıklama sonrası petrol fiyatları 2008’den bu yana en yüksek seviyelere çıkmıştı.
Novak devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Rus petrolünün reddedilmesinin küresel pazar için feci sonuçlara yol açacağı nettir.” ifadelerini kullandı.
Novak, Avrupa’nın Rusya’dan aldığı petrol hacmini ikame etmesinin bir yıldan fazla süreceğini ve önemli ölçüde daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalacağını belirtti.
Avrupalı politikacıların, tüketicileri kendilerinin ne beklediğine dair uyarması gerektiğini vurgulayan Novak, “Rusya’dan gelen enerji arzını reddetmek istiyorsanız devam edin. Buna hazırız. İhracatı nereye yönlendireceğimizi iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.