Rusya ile Ukrayna arasında Şubat ayında başlayan savaş, Batılı ülkeler ile Putin hükümeti arasında karşılıklı yaptırımları beraberinde getirdi. Kremlin’den yapılan açıklamada, Batı’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle uyguladığı yaptırımların, küresel boyuttaki gıda krizini tetiklediği ifade edildi.
kolayca yatırım yapın
Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, dünyanın kıtlığa neden olabilecek bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğu konusunda Birleşmiş Milletler değerlendirmesine katıldığını söyledi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçtiğimiz hafta, küresel bir gıda krizinin kapıda olduğunu, Ukrayna’dan tahıl ihracatını eski haline getirmek için Rusya, Ukrayna, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği ile yoğun temas halinde olduğunu söylemişti.
Peskov: Sorunun Kaynağı Biz Değiliz
Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın her zaman oldukça güvenilir bir tahıl ihracatçısı olduğunu söyledi. Peskov “Sorunun kaynağı biz değiliz. Dünyada açlığa neden olan sorunun kaynağı bize yaptırım uygulayanlar ve yaptırımların kendisidir.” açıklamasını yaptı.
Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah gönderdiğini belirten Peskov, Polonya’ya buğday ihracatının kendileri tarafından engellenmediğini kaydetti.
Ukrayna, Kherson ve Mariupol dahil olmak üzere en büyük limanlarından bazılarını Rus işgaline kaptırdı. Rusya’nın üçüncü bir liman olan Odesa’yı ele geçirme ihtimalinden endişe ediliyor.
Rusya ve Ukrayna Büyük Buğday Arzına Sahip
Rusya, Ukrayna ile birlikte küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Ukrayna aynı zamanda önemli bir mısır, arpa, ayçiçek yağı ihracatçısı iken, Rusya ve Beyaz Rusya, potasyumunun küresel ihracatının yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler 36 ülkenin buğday ithalatının yarısından fazlası için Rusya ve Ukrayna’ya güvendiğini, aralarında Lübnan, Suriye, Yemen, Somali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin gibi ülkelerin de olduğunu belirtiyor.