Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom bugün resmi sitesinde; Mısır’ın El-Dabaa şehrinde El-Dabaa Nükleer Santrali 1. ünitesinin temelini attıklarını duyurdu.
Şirket; Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev ve Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Dr. Mohamed Shaker ile beraber El-Dabaa Nükleer Santrali 1. Ünitesi için düzenlenen törenle ilk betonun döküldüğünü ilan etti.
Rosatom’un, Mısır Arap Cumhuriyeti’nde VVER-1200 tasarımında son teknoloji güç ünitelerini üreteceği söylendi. El-Dabaa Nükleer Santrali ile Mısır’ın nükleer kulübe katıldığı bildirildi.
El-Dabaa: Mısır’daki İlk Nükleer Santral!
Açıklamada; hem Rusya’da hem de yurtdışında bu tür reaktörlerle nükleer santrallerin inşası ve işletilmesi konusunda deneyim kazanıldığı belirtildi. El-Dabaa Nükleer Santrali, Mısır’daki ilk nükleer santral oldu.
Nükleer santral inşasının; ülkeye yeni bir teknoloji, sanayi ve eğitim geliştirme düzeyine ulaştıracağı iletildi. Tesisin, Aswan Barajı’ndan sonra Rus-Mısır iş birliğinin en büyük projesi olduğu vurgulandı.
Rosatom enerji şirketi; “Yarım asırdan fazla bir süredir Mısır halkının kendi nükleer enerji endüstrisine sahip olması bir hayaldi ve bu hayali gerçekleştirmek Rosatom için büyük bir onurdur.” dedi.
Dr. Mohamed Shaker ayrıca şunları söyledi: “Ünite 1’in tam ölçekli inşaatının başlaması Mısır için tarihi bir olaydır. Mısır-Rus işbirliği, Covid-19 pandemisi ve Proje üzerinde olumsuz bir etkisi olmayan zorluklara rağmen bu iddialı Projenin uygulanmasına katkıda bulundu.”
El-Dabaa: En Son Teknoloji İle Uygulanmış Nükleer Santral!
Yayımlanan duyuruda; nükleer santralin Akdeniz’e kıyısı olan Matruh Valiliği’ne bağlı El-Dabaa şehrinde inşa edileceğine değinildi.
El-Dabaa’nın en son teknoloji olarak kabul edilen; her birinin 1200 MW kapasiteye sahip, Nesil III+ VVER-1200 reaktörü ile donatılmış dört üniteden oluştuğu söylendi.
El-Dabaa Nükleer Santrali’nin, 11 Aralık 2017’de yürürlüğe giren sözleşmelere göre inşa edileceği açıklandı. Sözleşme yükümlülüklerine göre El-Dabaa Nükleer Santrali’nin inşasını Rusya yapacak ve tesis, ömrü boyunca Rus nükleer yakıtı teslim edecek.
Aynı zamanda sözleşmede, Mısır’a personel eğitiminde yardımcı olmak, nükleer santralin işletilmesinin ilk 10 yılı boyunca destek vermenin yer aldığına değinildi.
Açıklamada başka bir anlaşma çerçevesinde, Rusya’nın özel bir depolama tesisi kuracağı ve kullanılmış nükleer yakıtın depolanması için fıçılar teslim edeceği bildirildi.