Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından ülkeler Rusya’ya ticari ambargolar uygulamıştı. Londra’dan çıkarılan Rus altın ticareti ilk aşamada Dubai’ye geçiyordu. İşgalin ardından ticaretin yönü yeni bir merkez olan Hong Kong’a kaymaya başladı.
kolayca yatırım yapın
Bloomberg HT haberinde, Hong Kong için uzun zamandır dünyanın en büyük tüketici pazarı olan Çin anakarasına giren külçe altının önemli bir kanal olduğunu vurguladı. Ancak Hong Kong’da Nisan ayından bu yana Rus sevkiyatlarının da artış gösterdiğine işaret edildi.
Hong Kong’un 2023 yılında 68 ton Rus altını ithal ettiğini bildirilerek, bu rakamın 2022 yılının dört katı olduğuna dikkat çekildi.
Altın Ticaretinde Rota Hong Kong’a Döndü
Rus altın ticaretinin Hong Kong’a kayışında ABD’nin Rusya’nın önde gelen altın madencilerine uyguladığı yaptırımların etkili olduğu savuldu.
Ticaretin Hong Kong’a yönelişinde sadece ABD ambargolarının etkili olmadığı Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de külçe altın piyasasındaki yasadışı faaliyetlere yönelik baskısının da etkisi olduğu vurgulandı.
Yaptırımlar Dubai’ye Yaramıştı
Ukrayna’ya yönelik saldırıdan önce dünyanın en büyük ikinci madencisi olan Rusya’dan ihraç edilen altının neredeyse tamamı küresel külçe altın işlemlerinin merkezi olan Londra’daki kasalara gönderiliyordu.
Söz konusu durum Rusya’nın işgali ile değişti. Rus altını Londra’dan çıkarıldığında ise Orta Doğu ve Asya pazarlarına sevk edilen külçe altınlar için önemli bir transit merkezi olan Dubai bu durumdan ilk faydalanan ülke oldu.
Rusya 2022 yılında BAE’ye 96,4 ton külçe altın sevk ederek ülkenin en büyük tedarikçisi olduğu anımsatılarak, bunun Hong Kong üzerinden ihraç edilen miktarın beş katı olduğunun altı çizildi.