Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında ülke uluslararası kınamanın yanında sert ekonomik yaptırımlarla karşılaşıyor. Batılı ülkelerin Rus bankaları Swift sisteminden çıkarmaları son yaptırımlardan biriyken bunların olası ekonomik sonuçları gündemde.
kolayca yatırım yapın
Gelişmelerle birlikte geçen hafta dolar karşısında tarihi düşük seviyelere gerileyen Rus rublesi, yeni haftaya yeni rekor çöküşlerle başladı. Son durum ve uzmanların tahminleri aşağıda…
Ruble Tarihi Çöküşünü Derinleştiriyor! 3 Haneye Geriledi
24 Şubat’ta dolara karşı 89,85’e kadar gerileyen Rus rublesi, yeni haftaya 83,59 ile başlayıp sonrasında sert düştü. 109,81 ruble ile dolar karşısında ilk kez 3 haneli rakamlar gören ruble, yazım sırasında değer kaybını sürdürüyor.
USD/RUB paritesi yüzde 30’un üzerinde artış yaşarken doların ruble karşısında haftalık kazancı yüzde 34’e yaklaştı.
Savaş endişelerinin yanında Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı piyasalarda şok etkisi yarattı. Rusya Merkez Bankası bugün, kilit faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükseltti. Bu Trading Economics verilerine göre yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesi oldu.
Rusya Merkez Bankası, faiz artırımının rublede değer kaybı ve enflasyonun artan riskini dengelemek için tasarlandığını söyledi. Bu, merkez bankasının yabancıların Rus menkul kıymetlerini satma tekliflerini durdurma emrini takip etti.
Ayrıca Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı şirketlere döviz gelirlerinin yüzde 80’ini satma talimatı verdi. İlaveten likiditeyi artırmak için yerel banka rezervlerindeki 733 milyar rubleyi serbest bırakacağını söyledi.
Rusya Merkez Bankası’nın Hamlesi Halkı Sokaklara Dökebilir
Uzman İslam Memiş, Rusya Merkez Bankası’nın bugün saat 16.00’da toplantı yapacağını belirterek sermaye kontrollerinin açıklanmasını beklediğini söyledi. Ardından görüşünü şöyle paylaştı:
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta Rusya halkına “uyanın” çağrısında bulunmuştu. Bakanlık, yaptırımlardan yalnızca oligarkların etkilenmeyeceğini belirtirken Rus vatandaşlarının karşılaşacağı sonuçları sıralamıştı.
Diğer taraftan ING uzmanları bugünkü notlarında Rusya Merkez Bankası’na yaptırım uygulayan önlemlerin, rubleyi zayıflatma gibi amaçlanan sonuçları olduğunu aktardı.
“Bu benzeri görülmemiş zamanlarda doların tercih edilen güvenli liman olmaya devam etmesi gerektiğini söylemek yeterli” diyen uzmanlar ABD dolar endeksinin 97,70’teki Haziran 2020 sonrası yüksek seviyesine geri döndüğünü ve daha da yükselebileceğini bildirdi.