Rus rublesi, Rusya’ya karşı ek yaptırım görüşmeleriyle geçen haftanın kazanımlarını geri verdi. 31 Mart’ta dolar karşısında 76’ya kadar çıkarak savaş öncesine dönen Rus rublesi, en son 21 Şubat’ta gördüğü seviyeleri test etti.
Rubledeki toparlanma IMF’nin dolar uyarısıyla desteklendi. Pozitif seyir bugün kazançlarda azalmaya rağmen sürerken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e göre toparlanma kalıcı olmayacak.
Dolara Karşı 154’e Kadar Düşen Ruble 86 Altında Toparlanıyor
Amerikan dolarının Rus rublesi karşılığında değerini yansıtan USD/RUB paritesi, Rusya’nın Ukrayna işgaliyle tüm zamanların rekor seviyelerine çıktı.
İlk 3 haneyi, Rusya Merkez Bankası’nın faizi yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükselttiği gün kaydeden ruble, çöküşü 7 Mart’ta 154’e kadar düşerek genişletti. Buradan sonra birkaç hafta 3 hanede kalsa da son bir haftadır 2 hanede tutunuyor.
IMF’nin doların hakimiyeti konusunda uyarıda bulunduğu gün 76’ya kadar gerileyen USD/RUB, ertesi gün en yüksek 86’ya çıkabildi. Bugün de yüzde 2,5 üzeri ekside 82-86 aralığında fiyatlanıyor.
Parite, rubledeki son toparlanmayla haftalık yüzde 6, aylık bazda ise yüzde 31 kayba işaret ediyor.
Blinken: Rubledeki Toparlanma Kalıcı Değil
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü Amerikan NBC‘ye konuştu. Açıklamalarında ekonomiye de değinerek Rus rublesindeki toparlanmanın altında birçok manipülasyon olduğunu ve bu toparlanmanın sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.
Sunucu, rublenin güçlendiğini belirterek Rusya’ya petrol ve gaz için ödeme yapmaya devam eden birçok Avrupa ülkesi olduğunu söyledi.
“Bu yaptırımları tekrar sıkılaştırmak için yapılabilecek daha fazla şey var mı? Çünkü bunların etrafından dolaşmanın bir yolunu bulmuş gibi görünüyor.” şeklinde sorusunu yanıtladı.
Blinken, neredeyse tüm tahminlerin Rus ekonomisinin bu yıl yüzde 10 küçüldüğünü gösterdiğini belirterek; “Bu, özellikle bizimki de dahil olmak üzere diğer ekonomilerin çarpıcı bir şekilde toparlandığı bir zamanda, dramatik” dedi.
Aynı zamanda rubledeki toparlanmanın küçük bir manipülasyondan fazlası olduğunu, çok fazla manipülasyon bulunduğunu aktardı. İnsanların rubleyi elden çıkarmalarının engellendiğini ancak bunun yapay olduğunu ekledi.
Dünyanın dört bir yanından önde gelen hemen her işletmenin Rusya’dan ayrıldığını, bunun sadece ani bir etkiye değil aynı zamanda uzun vadeli bir etkiye sahip olacağını savunarak şu bilgileri verdi:
“Rusya’ya dayattığımız ihracat kontrolleri, endüstriyi birbiri ardına modernize etmek için ihtiyaç duyduğu teknolojiyi reddediyor ki bunun artan bir etkisi olacak. Bununla birlikte, yaptırımları sıkılaştırdığımızdan, boşlukları kapattığımızdan ve yenilerini eklediğimizden emin olmak için her gün dünyanın dört bir yanındaki ortaklar ve müttefiklerle birlikte çalışıyoruz.”