Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rosatom Duyurdu: Nükleer Santral için Türkiye ile Görüşüyoruz

Erdoğan ve Putin’in birlikte verdiği enerji iş birliği mesajının ardından Rosatom’dan açıklama geldi. Türkiye’de kurulacak nükleer santral için müzakereler başladı.
Rosatom Duyurdu: Nükleer Santral için Türkiye ile Görüşüyoruz
HABER GİRİŞ

Rusya’nın Sinop’ta inşa edeceği nükleer santralle ilgili yeni gelişmeler kamuoyuyla paylaşılıyor. Konuya ilişkin açıklama bugün Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev’den geldi.

Rus devlet kanalı Rossiya-24’e konuşan Lihaçev, Sinop’ta inşa edilecek nükleer güç santraline yönelik müzakerelerin Türkiye tarafı ile başladığını paylaştı.

Türk-Rus iş birliği ile kurulan ilk santral olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) devamı olacak projenin Türkiye’nin ikinci nükleer güç santrali olacağını ifade etti.

Lihaçev, dört güç üniteli büyük bir nükleer santral inşası için Sinop’un cazip bir nokta olduğunu söyleyerek iki ülke arasındaki ittifaka dikkat çekti.

İlk olarak 2010 yılında imzası atılan Akkuyu NGS’nin ardından Sinop’taki santralin teknolojik ittifaklar kurulması için önemli olduğunu vurguladı.

Erdoğan: Sinop’taki Nükleer Santral Dünyada Farklı Bir Ses Getirecek

Geçen hafta Astana’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rosatom Genel Müdürü’nün açıklamalarına benzer ifadelerde bulunmuştu.

Erdoğan, Türkiye’de yapımı süren santralin çok önemli bir adım olduğunu söyleyerek, yılın ilk yarısında açılacağını ve bu gelişmenin dünyada farklı bir ses getireceğini söylemişti.

Putin ise yatırım sürecinin ve santral inşaatının plan dahilinde yürütüldüğünü açıklayarak, çalışmaların takvime göre ilerlediğini paylaşmıştı.

Türk-Rus iş birliği tarihinde en büyük proje olarak tanım bulan ve Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS projesi için imzalar 2010 yılında atılmıştı. Mersin’de inşa edilen Akkuyu NGS’nin yaklaşık 22 milyar dolar değerinde olduğu açıklanmıştı.

Türkiye, Sinop’ta inşa edilmesi planlanan ikinci nükleer santral için ilk olarak Japonya’yla anlaşma sağlamıştı. Fakat artan maliyetler nedeniyle 2019 yılında Japonya projeden çekilmişti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.