İstatistik ofisi NSI Romania’dan yapılan duyuruda, Romanya’nın GSYİH’sinin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 10,5; çeyreklik bazda ise yüzde 12,3 daraldığı belirtilerek 14 Ağustos’taki tahmin doğrulandı.
Hane halkına yönelik hizmetler sektörü ve endüstriyel faaliyet etkinlik hacimlerindeki %20,4 ve %20,9’luk düşüşler nedeniyle GSYİH’nin yıllık performansını sırasıyla 4,6 puan ve 2,6 puan düşürürken; inşaat ile bilişim ve iletişim sektörü (ICT) olumlu katkılarıyla dikkat çekti.
İlk çeyrekteki yüzde 2,4’lük büyüme üzerine gelen yüzde 10,5’lik daralma genel olarak beklenenden daha yumuşak görüldü.
Fakat toparlanma ile ilgili görüşler, sağlık riskleri yüksek kalırken endüstriyel üretim ve perakende satışlar gibi kısa vadeli göstergelerin faaliyetin hızlı bir şekilde yeniden başlamasına işaret ettiğinden karışık kaldı.Romania’s statistics office confirms 10.5% GDP decline in Q2https://t.co/DiLC01y417#bne #business #bneChart #Belarus
see a sample here: https://t.co/AKd921zxiS
sign up here: https://t.co/Qje7xHdkPD pic.twitter.com/KFOUzJyvHe
— bne IntelliNews (@bneintellinews) September 9, 2020
bne IntelliNews’in haberine göre hükümetin koronavirüsün ekonomik etkisini hafifletme kaynaklarının buharlaşması ve ülkenin, bir kamu finansmanı sorunundan kaçınmak için genel seçimlerden sonra mali bir konsolidasyon yoluna girmesinin gerekmesi de sorun olarak belirtildi.
Maliye Bakanı Florin Citu tarafından Ağustos ayında açıklanan bütçe düzenlemesine göre hükümet, yüzde 3,9’luk düşüş tahminiyle Romanya için yüzde 5 ile yüzde 6 arasında ekonomik daralmaya işaret eden Avrupa Komisyonu veya Uluslararası Para Fonu tahminlerinden daha yumuşak bir daralma öngördü.
Romanya merkezli bankacılık grubu Banca Transilvania ise yerel ekonominin salgın sonrası döngüye çoktan girdiğini savunarak GSYİH’nin 2020-2022’de yıllık ortalama %2,5’in üzerinde büyüyeceğini öngördü.Banca Transilvania’nın Baş Ekonomisti Andrei Radulescu, gelişmenin üretken yatırımların dinamikleri tarafından belirleneceğini aktardı. Ayrıntılı 2Ç20 GSYİH dinamikleriyle ilgili olarak ICT ve inşaat sektörlerinin ekonominin tamamında genel olarak kasvetli bir performansın ortasında belirli bir iyimserlik sağladığı dile getirildi.
İnşaat şirketlerinin ürettiği katma değer, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak GSYİH yıllık dinamiğine 0,3 puan pozitif katkı sağladı. ICT sektörü GSYH dinamiğine 0,6 puan katkıda bulunarak yüzde 10,4 daha fazla katma değer üretti. Brüt sabit sermaye oluşumu ise hacim bazında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 arttı.