Ekonomistler, iş yerinde otomasyonun alımıyla ilgili uzun vadeli eğilimler hakkındaki analizlerinde 2030 yılına kadar robotların dünya çapında 20 milyondan fazla imalat işine girebileceğini iddia etti.
Oxford Economics’ten yayınlanan yeni bir araştırmaya göre gelecek 11 yıl içinde sadece Çin’de 14 milyon robotun çalıştırılabileceği söylendi. Ayrıca dünya çapında kullanımda olan robot sayısının son yirmi yılda üç kat artarak 2,25 milyona ulaştığı aktarıldı.
Araştırmacılar, robotların yükselişinin verimlilik ve ekonomik büyüme açısından faydalar sağlayacağını öngörürken aynı zamanda ortaya çıkabilecek dezavantajları da kabul etti.Çalışmanın yazarları; “robotlaşma sonucunda, özellikle de düşük vasıflı işçilere dayanan daha fakir yerel ekonomilerde on milyonlarca iş kaybedilecek, bu da gelir eşitsizliğinde bir artışa yol açacak” dedi. Bununla birlikte robot yerleştirmelerinin 2030 yılına kadar temel tahminlerden yüzde 30 daha fazla artması durumunda bunun küresel GSYH’de yüzde 5,3 artışa yol açacağı bildirildi.
Raporda, son dört yılda iş yerlerine kurulan raporların sayısının, önceki son sekiz yıl içinde işe alınanların sayısıyla aynı olduğu aktarıldı. Araştırmacılar dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin küresel robot stokunun beşte birine denk geldiğini belirtirken endüstrideki her üçüncü robotun şu anda Çin’de kurulduğunu söyledi. 2030 yılına kadar ABD’de 1,5 milyondan fazla işin robotlara karşı kaybedileceği, Çin’de ise bu rakamın 11 milyonu aşmasını beklendiği vurgulandı.
İş kayıpları söz konusu olduğunda ABD’deki en savunmasız eyaletler arasında Louisiana ve Indiana’nın yer aldığı, Oregon’un ise otomasyonun olumsuz etkilerine en duyarlı olan eyalet olduğu belirtildi. Almanya’da Chemnitz, Türingiya ve Upper Franconia en savunmasız bölgelerken İngiltere’deki en savunmasız bölgeler Midlands ve Kuzey-Batı İngiltere olarak gösterildi. İş kaybı tehdidine rağmen rapor politika yapıcıları otomasyonun yükselmesini yasaklamamaya çağırdı.
Bulguların politika yapıcıların, robot teknolojisinin benimsenmesini engellemeye çalışmalarına yol açmaması gerektiğinin üzeri çizildi. Bunun yerine odağın, savunmasız çalışanlara otomasyonun getireceği karışıklığa hazırlıklı olmaları ve ayak uydurmaları için yardım ederek robotik temettüyü daha eşit dağıtmak üzerine olması gerektiği savunuldu.
Araştırmacılar, burada hükümetlerin, çalışanları eğitmek için yerel programlara katılmaları için şirketleri ve çalışanları finansal faydalarla teşvik edebileceğini öne sürdü. Ayrıca politika yapıcıları, otomasyonun olumsuz etkilerini önlemek için agresif ve ileri görüşlü programlar geliştirmeye çağırdı. İlaveten çalışanlara, bir makine tarafından potansiyel olarak ele geçirilebilecek beceriler ile ihtiyaç duyulan insan becerileri arasındaki dengeyi anlamaları için kendi işlerini incelemeleri şöyle önerildi: “Hayat boyu öğrenme zihniyetini benimseyin!”
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.