Uzmanlar, Avrupa’daki sıcak hava dalgasının, kıtanın en önemli sevkiyat rotalarından biri olan Ren Nehri’nde düşük su seviyelerine yol açtığını ve bunun Almanya’nın hassas ekonomisi üzerindeki yükü daha da artırabileceğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl, Ren Nehri’ndeki düşük su seviyeleri nehrin bazı bölümlerini seyahat edilemez kılmış, bu da Avrupa’nın sanayi merkezindeki üretim maliyetlerini artırmış ve tedarik zincirlerini bozmuştu.
Reuters, bu yaz yüksek sıcaklıklarla tekrarlanan bir performans olabileceğine dair işaretlerin bulunduğunu ve yağış eksikliğinin kargo gemilerini bazılarının Ren’e yelken açamayacağı anlamına geldiğini yazdı.Bu da sonucunda 2018’de benzer olayların yaşandığı Almanya ekonomisini etkileyebilirdi. Almanya’nın etkili Ifo Enstitüsü araştırma merkezinden ekonomist Robert Lehmann da konuyla ilgili; “Yurt içi su taşımacılığı ile taşınan tüm malların yaklaşık %80’i Ren Nehri’nden geçiyor, bu da nehri Almanya’nın en önemli su yolu yapıyor” dedi. Ayrıca kömür, petrol, gaz ya da kimyasal ürünlerin yüzde 10 ila 30 olmak üzere çok daha yüksek bir yoğunlukta taşındığını vurgulayarak şöyle konuştu:
2018’in üçüncü çeyreğinde Almanya ekonomisi yüzde 0.2 oranında küçülmüş, bir bütün olarak ise 2018’de yüzde 1.5 oranında büyümüştü. Böylelikle ardışık büyümenin dokuzuncu yılına işaret etmiş ancak Avrupa’nın en büyük ekonomisi için hız kaybı anlamına gelmişti. Düşüşün büyük bölümü zayıf özel tüketime ve yeni emisyon standartlarıyla uğraşan Almanya’nın otomotiv endüstrisine bağlanmıştı. Ancak Ren’deki düşük su seviyeleri de katkıda bulunan bir faktör olarak görülmüştü.
“Kimyasal maddeler ve eczacılık ürünleri, Alman sanayi üretiminin %8.3’ünü ve toplam Alman katma değerinin %2’sini oluşturuyor. Böylece bu sektörde yüzde 10’luk bir düşüş, GSYİH’yi bu çeyrek için yüzde 0.2 puan azalttı” dedi. Nihayetinde Ren Nehri’nin bazı kısımlarında su seviyelerinin sadece 30 cm düşmesi bile burayı büyük kargo mavnaları için seyahat edilemez hale getirmişti. Nehrin bazı kısımları kullanılabilir halde kalmasına rağmen, birçok mavna tam olarak yüklenememiş ve daha küçük ölçeklerde gemi almak zorunda kalınmıştı.
Avrupa’nın diğer büyük nehri olan Tuna da ulaşım performansını da %10 oranında azalttı ki şirketler bu durumdan etkilendi. Örneğin kimyasal üreticisi Covestro, düşük su seviyelerine atıfta bulunarak 2018’de bir kar uyarısı yayınladı.
BASF da Ren Nehri’ndeki düşük su seviyeleri yüzünden tesislerinden birini kapattı. Ayrıca tedarik kesintilerinin 250 milyon euro ek maliyetlere yol açtığını belirtti. ING ekonomisti Carsten Brzeski, hafta sonunda yayınladığı notta Almanya ekonomisinin zayıflayan iç talep ve duyarlılık arasında 2009’dan bu yana en tehlikeli kavşaklardan birinde olduğunu öngördü.
Sıcak hava koşullarının durumu daha da kötüleştirdiğini aktaran ekonomist; mevcut hava dalgasının ve ardışık üçüncü kurak yazın yılın ikinci yarısında büyümeyi yeniden yavaşlatmasının muhtemel göründüğünü söyledi. Yine de panik yapmak için çok erken olduğunu ama su seviyelerinin daha da düşmesi durumunda 2018’deki olayların tekrarlanarak bunun tüm ekonomiye zarar vereceğini anlattı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.