Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rekor Artış! Bu Veriler Bireysel Borçlanmada Patlamaya İşaret Etti

Veriler, sıkı para politikasının bir sonucu olarak özellikle kredi kartları ile yapılan bireysel borçlanmada hızlı artışın sürdüğünü ortaya koydu. Detaylar;
Rekor Artış! Bu Veriler Bireysel Borçlanmada Patlamaya İşaret Etti
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Yeni ekonomi yönetiminin yaz aylarında başlattığı tüketici kredilerini baskılamaya yönelik sıkı para politikası ile seçici kredi uygulamalarının dozu giderek artıyor. Bunun yansıması olarak özellikle kredi kartları ile yapılan bireysel borçlanmada hızlı artışın sürdüğü gözlemleniyor.

Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Naki Bakır, bugünkü köşe yazısında tüketicilerin borçlandıkça borca battığına dikkat çekti.

Kredi Kartı Borçlanmasında Rekor Artış

Kredi kartı borçlanmasının yılın ilk on ayda bir kattan fazla artarak trilyon lira sınırına yaklaştığını, Kovid-19 pandemisinden bu yana yaşanan artışın ise 7,4 kat gibi ciddi düzeyde olduğunu ifade etti.

Faiz oranlarındaki aşırı yükseliş, kredi kullanımına getirilen miktar kısıtlamaları ile konut, taşıt, ihtiyaç gibi tüketici kredilerinin baskılanması, gecikme faizlerinin yükselmesi ve nakit avans limitinin aşağı çekilmesi gibi uygulamalara rağmen bu artışın yaşandığını vurguladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinin gösterdiği üzere, vatandaşların kredi kartları ile yaptığı borçlanmanın Aralık 2022 sonundan bu yıl 27 Ekim tarihine kadar olan dönemde yüzde 119,2 oranında büyüdüğünü ve 991,9 milyar lira seviyesine ulaştığını belirtti.

GCM Yatırım Banner

İhtiyaç kredilerinin yüzde 37,2 artışla 925,9 milyar, konut kredilerinin yüzde 23,1 artışla 443,3 milyar lira olduğunu, taşıt kredilerinin yüzde 78,3 ile en hızlı artan olduğu ve 88,6 milyar lira düzeyine ulaştığı bilgisini verdi.

Toplam tüketici kredilerinin 1 trilyon 457,8 milyar lira olduğunu, bireysel kredi kartı borçları ile birlikte toplam bireysel borç bakiyesinin, söz konusu dönemde yüzde 59,4’lük bir artışla 2 trilyon 449,7 milyar liraya dayandığını belirtti.

Dünyada Kovid-19 pandemisinin başladığı 2019 sonundan bu yana olan dönemde ise özellikle kredi kartları ile olmak üzere bireysel borçlanmada, adeta patlama denilebilecek oranda bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Toplam Bireysel Borç Bakiyesi 2,5 Trilyon Liraya Yaklaştı

2019 sonunda tüketici kredisi hacmi 466,6 milyar, bireysel kart borçları sadece 117,9 milyar ve toplam bireysel borç bakiyesi 584,5 milyar lira düzeyindeyken tüketici kredilerinin yüzde 212,4 artarak 1,5 trilyona yaklaştığı 27 Ekim’e kadar olan dönemde, bireysel kredi kartı borç bakiyesinin ise tam yüzde 741,3 büyüyüp 1 trilyon liraya dayandığının altını çizdi.

Bunun sonucunda toplam bireysel borç bakiyesinin de yüzde 319 artışla 2,5 trilyon liraya yaklaştığını ifade etti.

27 Ekim itibarıyla bireysel borçlarda 39,3 milyar liralık bir tutarın takibe düşmüş alacak niteliğinde olduğunun belirlendiğini söyleyen Bakır, bankaların takibe düşmüş bu alacaklarının 27 milyar lira ile en büyük bölümünün ihtiyaç kredilerine ait olduğunu bildirdi.

Tüketici kredilerinde toplam takibe düşen kısmın 27,6 milyar lira, bireysel kartlarda takibe düşen kısmın ise 11,7 milyar lira düzeyinde olduğunu sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.