Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, son dönem çalışmaları hakkında yazılı açıklamada bulundu. Rekabet Kurulu kararlarının ekonomi üzerinde ki etkisini gösteren ve OECD metodolojisine göre hazırlanan Etki Analizi Raporu sonuçlarına göre tüketicilere fayda sağlandığını aktardı.
Başkan Küle, Etki Analizi Raporu 2021-2022 döneminde tüketicilere 13,1 milyar dolar fayda sağladığını bildirdi.
Yapılan çalışmalar kapsamında taahhüt ve uzlaşma mekanizması da rekabet ihlallerine müdahale süreçlerin hızlandırıldığını söyledi.
Soruşturmalardan 12’sinin etkin taahhütlerle sonlandırıldığını, uzlaşma tarafında ise ihlali kabul eden 92 teşebbüs toplamında yaklaşık 836 Milyon TL idari para cezası ödendiğini bildirdi.
4 Yıl içinde Toplamda 10,4 Milyar TL Para Cezası Verildi
Beşeri ve bilişim teknolojileri alanında artan yatırımlar sayesinde artan başarılı inceleme süreçlerinin para cezalarındaki artışı da beraberinde getirdiğini belirten Küle, “Son on yılın verilerini incelediğimizde, verilen cezaların yüzde 87 sinin son 4 yıl içinde verildiği görülmektedir. Bu 4 yıl içerisinde toplamda 10.4 milyar TL para cezası verilmiştir.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca Trendyol ve Hepsiburada gibi platformların algoritmalarında incelemeler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Birol Küle, algoritmalara müdahale edildiğinin tespit edildiğini belirterek Trendyol’a 62 milyon TL idari para cezası verildiğini söyledi.
Rekabet Kurumu Başkanı Küle, “Rekabet hukuku alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, sadece teorik prensipler ve genel uygulamalarla sınırlı kalmamaktadır. Pratikte öne çıkan birçok kararımız kurumumuzun ekonomide, rekabeti nasıl şekillendirdiğini, faaliyetlerimizin tüketiciler, işletmeler ve piyasalar nezdinde nasıl olumlu etkileri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.