Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rekabet Kurumu Dijital Dönüşümde Yeni Araç Arayışında

Rekabet Kurumu, dijital dönüşümü rekabet hukuku açısından inceleyerek Dijital Dönüşümün Rekabet Hukukuna Yansımaları adlı bir çalışma metni yayımladı. İşte detaylar;
Rekabet Kurumu Dijital Dönüşümde Yeni Araç Arayışında
HABER GİRİŞ

Rekabet Kurumu tarafından bugün dijital pazarın rekabet hukuku kapsamında incelendiği Dijital Dönüşümün Rekabet Hukukuna Yansımaları isimli bir çalışma metni yayımlandı. Çalışmanın, internet kullanımındaki artış ve teknolojik gelişmelerin hızlanması sebebiyle yapıldığı kaydedildi.

Söz konusu gelişmelerin, tüm dünyadaki teşebbüslerin iş yapma modellerini ve çalışma prensiplerini etkilediğine işaret edildi.

Rekabet Kurumu tarafından paylaşılan açıklamada, yaşanılan küresel dönüşümün dijital pazardaki tüketici tercihini de şekillendirdiği bildirildi. Dijital pazarların, geleneksel iş modellerinden ayrılan ve rekabet uygulamasına uymayan birçok özellikle rekabet otoritelerinin merceğine girdiği kaydedildi.

Tüm bu sebeplerden dijital pazarın sıklıkla incelemelere konu olduğuna dikkat çekildi. Sadece Türkiye’de değil küresel ölçekteki dijital pazarların yapısına ve işleyişine uygun rekabetçi müdahaleler planlanacağı bildirildi.

Yapılan açıklamada, “Rekabet Kurumu’nun dijital pazarlar özelindeki tecrübeleri, bu pazarların geleneksel pazarlardan farklı karakteristik özelliklere sahip olduğunu, bu pazarlara yönelik yapılan ve yapılacak incelemelerde ilgili pazarların tanımlanmasının, bu pazarlarda teşebbüslerin pazar gücünün doğru şekilde tespitinin, bir zarar teorisi çerçevesinde ihlal konusu davranışın doğru şekilde ortaya konulabilmesinin ve ihlale yönelik uygun ve etkili hukuki çözümün tasarımının görece güçleşebildiğini göstermektedir.” ifadeleri yer aldı.

GCM Yatırım Banner

Dijital pazarın tüm özellikleri sıralanırken, söz konusu özelliklerin bileşiminin evrensel olarak pazardaki rekabet hukuku uygulamalarını önemli ölçüde etkilediğine işaret edildi.

Bahsi geçen özelliklerin çoğunlukla rekabet hukuku uygulamalarını zorlaştırması sebebiyle de yeni araç arayışına girildiği vurgulandı.

Kullanıcıların Dijital Ortamda Geçirdikleri Süre Artıyor

İnternet kullanıcılarının dijital ortamda geçirdikleri sürenin giderek arttığı belirtilirken, kullanıcıların dijital pazarda faaliyette bulunan teşebbüsler ile günlük hayatın her noktasında karşılaştığı eklendi.

Bu durumunsa söz konusu teknoloji teşebbüslerinin rekabetini sınırladığı veya sınırlayabilecek eylemlerle kullanıcıların daha fazla etkilenmelerine sebep olabileceği savunuldu.

Ayrıca yatırımların, inovasyon güdüsünün ve dijital pazarların rekabetçi yapısının da eylemlerden olumsuz etkilenme riskini doğurduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Bu amaçla Türk rekabet hukukunun dijital pazarlardaki uygulamalarına ve bu pazarlar özelinde karşılaşılan zorluklara, dolayısıyla da bu pazarlar özelinde ihtiyaç duyulan politika değişikliklerine ilişkin olarak Rekabet Kurumu nezdinde yürütülen çalışma nihai halini almıştır.” söylendi.

Dijital pazarlarda tüketicilerden büyük teknoloji şirketlerine kadar birçok paydaşın geleceğe dönük bir yol haritası oluşturmayı hedefleyen söz konusu çalışmanın paylaşılmasına karar verildiği aktarıldı.

Paylaşımın yapılmasına, sağlanacak etkileşim ve elde edilecek geri bildirimlerin katkı sağlayacağının düşünülmesi sebebiyle karar verildiği vurgulanarak şöyle belirtildi;

“Çalışma sayesinde Rekabet Kurumunun dijital pazarlara bakış açısını, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki mevcut hukuki araçlarını, bu alandaki somut uygulamalarını görmek ve yakın geleceğe ilişkin hedeflerini ve vizyonunu şekillendirmek mümkün hale gelmiştir.”

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.