Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, Bergama’da altın madeni incelemelerinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Maden sahası için yeni bir düzenleme yapıldığı bilgisini paylaştı. Bakan Yardımcısı, yeni maden yasası için hazırlanan taslakta maden sahalarının rehabilitasyonu için fon oluşturulacağını söyledi.
kolayca yatırım yapın
Kalaycı, yeni maden yasasında çalışmaların tamamlandığını paylaştı. Yasa çalışmalarında, sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alındığını ve yasaya eklendiğini kaydederek, “Bu maden yasasında rehabilitasyon sorununu çok daha etkili ve verimli şekilde düzenledik” dedi.
“Şirketler Faaliyetlerini Devam Ettirirken Bu Fona Para Ödeyecek”
Bahsettiği maden yasasına eklenen yeni fon ile ilgili detayları paylaşan Kalaycı, “Bu fonda toplanan paralarla maden sahalarının tekrar doğal haline geri döndürülmesi ve düzenlenmesi işi gerçekleşecek. Rehabilitasyon, şirket inisiyatifinden çıkıyor. Bütün şirketler, faaliyetlerini devam ettirirken bu fona para ödeyecek” dedi.
Yasa taslağına göre şirketlerin vergi, maaş, devlet hakkı ve ruhsat bedelinin yanı sıra rehabilitasyon bedeli de ödeyeceğini açıkladı.
Kalaycı, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, sahada işler bittikten sonra ihalesini yapıp ve ilgili fondan para aktarıp sahayı eski haline getirecek” dedi.
“Ceza Miktarı Makul Seviyelerde Olacak”
Yeni kanun taslağında belirtilen cezalarla ilgili açıklama yapan Kalaycı, ceza miktarının makul seviyelerde olacağını söyleyerek detay paylaşmadı.
Kalaycı’nın açıklaması şöyle: “Örneğin, işletmenin izin süresi bitmiş. Tekrar izin alıncaya kadar faaliyetlerine bir süre daha devam etmiş. Bu yüzden ciddi miktarda para cezası ödemek zorunda. Elbette izinsiz çalışmasına müsaade etmeyiz ama bir de işin doğası var. Bu cezaları, makul rakamlara çektik.”
Açılacak Bor Fabrikasında Tonu 40 Bin Dolarlık Üretim Yapılacak
Bakan Yardımcısı, yaptığı konuşmada bor madenlerine de değindi. Bor madeninin uzun yıllar cevher olarak ihraç edildiğini söyleyerek, “Bor madeninin tonu, cevher olarak 200 dolar. Borik asidin tonu 800 dolar. Önümüzdeki Ocak ayında boru, borik aside ve daha sonra da bor karbüre dönüştürüyoruz” dedi.
Bor karbür fabrikasının 4 ay sonra açılacağını ekleyerek, bor karbürün tonluk değerinin 40 bin dolar olduğunu söyledi.
Kalaycı, “Türkiye’de bu bor karbürü zırha dönüştürebilecek fabrikalar var. Zırha dönüştürdüğünüzde tonu 100 bin dolara çıkıyor. Karbür, füzelerin ucundaki aparatlara dönüştürüldüğünde de tonu 4 milyon dolar oluyor” şeklinde konuştu.