
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 yılının ilk iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi (RKGE) sonuçlarını açıkladı. Buna göre Aralık ayında 103,6 seviyesinde gelen reel kesim güven endeksi, Ocak’ta 0,5 puan artarak 104,1 seviyesinde kaydedildi. Bu dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak 106,4’ya geriledi.
TCMB, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1784 işyerinin yanıtlarının toplulaştırılmasıyla elde ettiği RKGE gelişmelerini açıkladı.2020’nin ilk ayında RKGE 104,1 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi yukarı yönde etkileyenler; gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam üretim, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarına ilişkin değerlendirmeler oldu.
Endeksi azalış yönünde etkileyenler arasında ise son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler oldu.
Ocak’ta son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı. Aynı şekilde iç piyasa sipariş miktarı ile ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin, azalış bildirenlerin lehine döndüğü gözlendi.
Söz konusu dönemde mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin olumlu seyri devam etti.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi Aralık ayına kıyasla 0,7 puan azalarak %13,3 seviyesine geriledi.Yılın ilk ayında ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir güçlenirken, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı dikkat çekti. Anket katılımcılarının %48,7’si üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör olmadığını bildirdi.
%20,8’lik kesim talep yetersizliğinin üretimi etkilediğini söyledi. Üretimi olumsuz etkileyen diğer faktörler ise mali imkansızlıklar, hammadde ekipman yetersizliği ve iş gücü yetersizliği izledi. Yurt içinde rekabet gücüne ilişkin olarak Aralık’ta azalış bildirenler lehine olan seyir, artış bildirenler lehine döndü.
Sanayi alanındaki genel gidişat hakkında fikir bildiren anket katılımcılarının %74,9’u bir önceki aya göre bir değişiklik olmadığını belirtti. %16,8’i iyimser, %8,3’ü ise kötümser beklenti içerisinde olduklarını bildirdi.