Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs’ta Sabit Kaldı

Merkez Bankası bugün imalat sanayindeki işyerlerinin cevapladığı Mayıs ayına ilişkin reel kesim güven endeksi anket sonuçlarını duyurdu. Detaylar haberde;
Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs’ta Sabit Kaldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2023 dönemi iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi raporunu yayımladı. Rapor, İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarının imalat sanayinde faaliyet gösteren 1743 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla oluşturuldu.

Merkez Bankası’nın anket sonuçlarına göre mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA), Nisan ayında 105,1 değerini alan endeks Mayıs’ta aylık bazda değişmeyerek sabit kaldı. Reel kesim güven endeksi ise Mayıs ayında aylık bazda 0,3 puan artarak 108,3 seviyesine çıktı.

TCMB’nin geçen ayki Nisan raporunda RKGE aylık bazda 2,8 puan yükselerek 108 değerini almıştı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi ise aylık bazda 1 puan artarak 105,1 seviyesine yükselmişti.

Anket sonuçlarına göre yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ile üretim hacmi ve son üç aydaki toplam sipariş miktarı sonuçları artış yönünde etkiledi.

Sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarı ise endeksi azalış yönünde etkiledi.

GCM Yatırım Banner
İktisadi Yönelim Anketi Mayıs Ayı Sonuçları
KAYNAK: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

Mayıs 2023 dönemine ilişkin raporda, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönünde değerlendirilirken mevcut mamul mal stokları seviyesinin ise mevsim normallerinin üstünde olduğu vurgulandı.

Ortalama birim maliyetlerine bakıldığında, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığına işaret edildi. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 4,8 puan azalarak yüzde 62,8 seviyesinde görüldü.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişata yönelik cevap veren anket katılımcılarının bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8,4’e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16,5‘e yükseldi. Beklentilerinin aynı kaldığını belirtenlerin oranıysa yüzde 75,1‘e geriledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın