Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayına ilişkin İktisadi Yönetim Anketi Reel Kesim Güven Endeksi’ni (RKGE) açıkladı. Reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 6,3 puan düşerek 96,4 seviyesine indi.
Anketi oluşturan endekslere bakıldığında; genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, üretim hacmi ihracat sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve mevcut mal stoku olmak üzere tüm alt endekslerin, RKGE’nin gerilemesinde etken olduğu ortaya çıktı.
Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aydaki düzeyde gerçekleşti. İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir güçlendi. Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise bir önceki ay düzeyinde devam etti.
Gelecek 3 aya dair yapılan değerlendirmelerde; üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönündeki beklentilerde zayıflama devam etti. Yine gelecek 3 aydaki satış fiyatı artış beklentileri güçlenirken, 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,8 puan artarak %17 seviyesinde kaydedildi.
Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, Temmuz ayına kıyasla daha iyimser bir tablo gözlendiğini belirtenlerin oranı %4,6’ya, aynı kaldığını belirtenlerin oranı %59,8’e geriledi. Daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise %35,6’ya çıktı.
İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,7 puan artarak %77,8’e yükseldi.Söz konusu sektörde faaliyet gösteren 2.607 işyerine İktisadi Yönelim Anketi formu yollandığı ve 2.077 katılımcının yanıtlarının alındığı bildirildi. Buna göre; Ağustos ayında imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı %77,8’e yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise Temmuz ayındaki seviyeye göre 0,7 puan arttı ve %77,6 oldu. Son olarak; ara malları, yatırım malları ve dayanıklı tüketim mallarında artış, gıda ve içeceklerde azalma görülürken, dayanıksız tüketim mallarında değişim olmadı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.