
Koronavirüs pandemisinin olumsuz etkilediği Afrika ülkeleri, birçok yönden yaralarını sarmaya çalışıyor. Çoğunlukla emtia ve madenciliğe dayalı ekonomilerinde toparlanmanın diğer ülkelere göre daha zor olabileceği söyleniyor. Güncel verilere göre Afrika’da toplam 193 binden fazla enfekte kişi bulunurken, 5231 kişi hayatını kaybetti.
Güney Afrika randı, ekonomisinin yeniden açılması ve küresel risk duyarlılığınki artışın ardından 11 haftanın en yüksek seviyesini kaydetti.
USD/ZAR paritesi, bugünkü işlemlerde %0,19 oranında ekside 16,8404 seviyesinden işlem görüyor. 29 Mayıs tarihinde 17,6427 seviyesine yükseldikten sonra Haziran’ın başından bu yana düşüş kaydediyor. Randın yükselişi ve doların güvenli liman talebinin azalmasıyla birlikte parite, 16,7126 seviyesine kadar geriledi.
Bu sabahki işlemlerde dolar karşısında 18 Mart’tan bu yana görülen en yüksek seviyeyi kaydeden rand, daha sonra bir miktar zayıfladı. Bölgedeki diğer para birimleri ise rand öncülüğünde yükseliş kaydetti.
Koronavirüs pandemisinin küresel yayılımı sonucunda yatırımcılar Mart ayında dolara akın ettiler. Gelişmekte olan piyasa para birimleri de bu gelişmeyle birlikte hızla zayıflamaya başladılar. Ancak dolar, Haziran ayının başından bu yana rand karşısında %4’ten fazla düşüş gösterdi.
Bu durum, Güney Afrika’daki onaylanmış koronavirüs vakalarındaki dik bir eğime rağmen, karantina önlemlerinin gevşetilmeye çalışılması sonucunda gerçekleşti.
Güney Afrika’da toplam 48 bin 285 vaka bulunurken, 998 kişi hayatını kaybetti. 24 bin 364 kişi ise iyileşti. 4 Haziran’da en yüksek günlük vaka sayısına 3267 ile ulaşan ülkenin grafiği düşüş eğilimine geçmiş görünüyor.
Yayılmanın büyük ihtimalle devam edeceğini kabul eden Başkan Cyril Ramaphosa, kısıtlamaların sağlık hizmetlerini beklenen bir yeni dalga için hazırlamak adına önemli olduğunu söyledi. Güney Afrika’nın bu yıl %7 civarında daralması bekleniyor. Analistler ise rand ve Sahra Altı Afrika’da bir dizi para biriminin daha da yükselişe geçmesini tahmin ediyorlar.
Afrika’nın öncü para birimleri için broker hizmeti veren AZA’da ticaret müdürü Michael Nderitu, “Ekonomik faaliyet üzerindeki kısıtlamalarda kıtalararası bir gevşeme, bu hafta Güney Afrika’dan Kenya’ya kadar para birimlerinde toparlanma sağladı. Ağır bir ekonomik zarar devam ederken, para ve maliye politikalarının hafifletilmesinin, yakın dönemde para birimlerinin istikrarlı hale getirilmesinin veya güçlendirilmesinin yardımı ile işletmelerin ve pazarların yeniden açıldığını görüyoruz,” ifadelerine yer verdiği bir not yayımladı.