Hindistan Merkez Bankası’nın geçtiğimiz yıl istifa eden başkanı Urjit Patel’in selefi olan Raghuram Rajan, ülkenin ekonomik büyümeyi yeniden yoluna koymak için sorunlu finans sektörünü hızla temizlemesi gerektiğini söyledi.
Eylül 2013’ten Eylül 2016’ya kadar RBI Başkanı olarak görev yapan Raghuram Rajan, liderliği boyunca sorunlu Hintli bankalara takipteki varlıklarını tanımlamak dahil olmak üzere hesaplarını temizlemelerini söylemişti.
Önceki RBI Başkanı Raghuram Rajan: Büyüme için Finans Sektörü Temizlenmeli
Bugün verdiği demeçte de; “Başlattığımız, devam etmekte olan ve hızlı bir şekilde tamamlanması gereken bir temizlik var” diyerek görüş bildirdi. Yeniden sermayelendirmenin yapılması gerektiğini dile getiren Rajan, bunun aynı zamanda banka dışı finans sektöründe de yapılması gerektiğini savundu ve şöyle konuştu:
“Daha güçlü bir büyüme istiyorsanız, temizlemeniz, bankacılık sistemini, finansal sistemi yeniden çalışır hale getirmeniz gerekiyor.” Bu ayın başlarında CNN-News18 tarafından yayınlanan bir raporda Hindistan’ın bankacılık sisteminin takipteki alacaklar nedeniyle 24.8 milyar dolar kaybettiği yazılmıştı.
Hindistan’ın Çözülemeyen Sorunu Batık Krediler
Hükümet, borç yüklü devlet borç verenlerine reform uygulamalarını yerine getirmeleri için milyarlarca dolar pompaladı. Bu arada pek çok uzman Hindistan’ın kamu sektörü bankalarının batık kredilere en fazla maruz kalanlar olduğu ve kötü borcun hacminin yüksek kalacağı yönünde görüş bildirdi.
Rajan’ın halefi Urjit Patel’in liderliğinde Hindistan Merkez Bankası geçen Şubat ayında düzenlemeleri sıkılaştırmış ve bu bankaların batık kredileri tanımayı geciktirmek için yeniden yapılandırma planlarını kullanmalarını engellemişti. Ancak bu yönergeler Nisan ayında Hindistan’ın yüksek mahkemesi tarafından kaldırılmış ve Moody’s Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin bankaların batık kredileri ele alışı hakkındaki kuralları geçersiz kılmasının, Hintli bankalar için büyük ihtimalle kötü haber olduğunu söylemişti.
Hindistan hükümeti bankacılık sorunu çözme çabalarına devam ederken Eylül ayında kamu sektörü bankalarının sayısı 12’ye düşürüldü. Bankacılık sektörünü temizleme ve devlet bankalarının sayısını azaltma sözü veren Modi hükümeti, konsolidasyon hamlesiyle taahhütlerini yerine getirmeye çalıştığını gösterdi.
Kamu Sektörü Bankaları Rajan’ın Liderliğinde En Kötü Aşamayı Yaşadı
Yerel basında çıkan haberlere göre, Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman bu ayın başlarında yaptığı bir açıklamada, kamu sektörü bankalarının Rajan’ın merkez bankasındaki görev süresi sırasında “en kötü aşamayı” yaşadıklarını söyledi.
İşte bu yorumlar üzerine gelen sorulara yanıt veren Rajan, RBI lideri olarak görev süresinin çoğunu 2014’te iktidara gelen Narendra Modi’nin hükümeti altında tamamladığını hatırlattı. Ayrıca Hindistan’ın bankacılık sorunlarının 2007’de ve 2008’de, küresel krizden önce ve çok fazla yatırım yapıldığında başladığını anlattı.
Bu yatırımlar çok sayıda batık kredi yarattı ki bankalar Hintli şirketler için en büyük fon kaynağı konumundaydı. Rajan, bazı insanların onlara neden temizlik yaptıklarını sorduklarını ve bu şekilde devam edebileceklerini söylediğini vurgulayarak; “Devam edemezdik çünkü bankalar borç vermeyi bıraktı çünkü bilançoları takipteki varlıklar nedeniyle tıkanıyordu” dedi.
Bu nedenle tanımayı ve yeniden sermayelendirmeyi başlattıklarını, bunun şu anda yarısı tamamlanmış bir iş olduğunu ve bitirilmesi gerektiğini vurguladı. “Temizlememiz gerekiyor ancak aynı zamanda banka dışı finans sistemi gibi ortaya çıkan yeni riskleri de temizlememiz gerekiyor. Bunu yapmazsak, finansal sistem ekonomi üzerinde bir tehdit olacak.” dedi.
Daha Fazla Reform Gerekiyor
Rajan, Hindistan’ın ekonomik büyümesi hakkında da konuştu. Sonuçta ülke, bu yılın Nisan-Haziran çeyreğinde altı yılın en düşük seviyesinde büyüyerek yüzde 5’lik artış kaydetti. O zaman bile Hindistan’ın GSYİH’sini hesaplama şekli, bazıları tarafından sorgulandı.
Rajan, ekonominin yüzde 5’in üzerinde bir hızda büyümemesi durumunda insanları istihdam etmek için yeterli iş yaratmanın zor olacağını anlattı.
“Her ay işgücüne bir milyon insan ekliyoruz, bu nedenle Hindistan’ın çok daha güçlü bir büyümeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ancak ekonomiyi daha hızlı bir şekilde büyütmek de başka bir reform jenerasyonu gerektiriyor. İyi haber, hükümet bu reformları gerçekleştirecek politik güce ve yetkiye sahip. Kötü haberse, şu ana kadar bunu yapmadı.”
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.