Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

QNB Finansbank: Banka Kârları Daralacak

QNB Finansbank Genel Müdürü Tan, şirketleri halka açılmaya davet etti. Halka arz kriterlerinin şirketleri sağlıklı bir yapıya dönüştürdüğünü savundu. Detaylar haberde;
QNB Finansbank: Banka Kârları Daralacak
YAYINLANMA ZAMANI

QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, bankacılık sektöründeki ve son zamanların gündeminde olan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Sermaye piyasalarına artan ilgiyle, yatırımcıların ve şirketlerin parlak günler yaşadığına dikkat çekti.

Son günlerde artan halka arzlara da değinen Tan, Borsa İstanbul’da hisselerin halka arz edilmesi için başvuruda bulunan şirketlerin detaylı olarak incelendiğini bildirdi. Kredi verilmeyen şirketlerin, halka açılmadığını vurguladı.

QNB Finansinvest olarak 2022 yılında halka arzlarda lider olduklarının bilgisini veren Tan, bankanın büyük ve başarılı halka arzlara aracılık ettiğini bildirdi.

Halka Arz Edilen Şirketler Küçük Yatırımcıyı Ortak Alıyor

Halka arz edilmek için başvuruda bulunan şirketlerin mali yapısı, sürdürülebilirliği, yönetim kadrosu gibi konularda süzgeçten geçirilerek doğru fiyatlama ile halka arz edildiğini aktardı. Söz konusu şirketlerinse küçük yatırımcıyı ortak aldıklarını kaydetti.

Kaynağa ihtiyacı olan şirketlerin, halka arz edilmek için şu anda doğru bir zaman olduğunu ifade eden Tan, borsadaki yatırımcı sayısının 3 milyonu geçtiğini ekledi. Şirketin fonlamaya ihtiyacı da varsa şu anki dönemde halka arzın çok doğru bir yöntem olduğunu paylaştı.

GCM Yatırım Banner

Kurumsallaşmak ve şirketin sürdürülebilirliğinin sağlanması için halka arzın her zaman sağlıklı bir yapı olduğunu da söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) birçok kontrol mekanizmasının şirketleri daha istikrarlı bir yapıya dönüştürdüğüne dikkat çekti.

Banka Sermayeleri Etkilenecek

Tan açıklamasında, “Bu nedenle şirket sahibi olsam şirketimi bu kurumsal yapıya sokmak isterim” diye konuştu. Türk bankacılık sektöründeki kârlılığın 2022 yılında ciddi oranda arttığını söyleyerek şöyle ekledi;

“Özel bankalarda sermaye kârlılıkları yüzde 19 seviyelerinden yüzde 40-45 seviyelerine kadar yükseldi. Fakat bankacılık sektöründe kârlılığa bakmak doğru değil, doğru olan öz sermaye kârlılığıdır.”

Menkul kıymet zorunluluğu ile ilgili de yorumda bulunan Tan, “Bu yılın ilk 6 ayında faizlerde önemli bir değişiklik beklemiyorum. Ancak faizde hızlı bir artış olması hesapları zorlayacak. Hatta banka sermayelerine etki edecek.” diyerek görüş bildirdi.

Pandemi Sonrasında Küresel Anlamda Likidite Azaldı

Tüm dünyada paranın maliyetinin arttığını öne süren Tan, pandemi sonrasında sadece Türkiye’de değil küresel anlamda da farklı bir dünya düzenine geçildiğini ve likiditenin azaldığını belirtti.

Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin özel bankaları da kapsaması gerektiğini savunan Tan, “200- 250 milyar liralık KGF beklentisi var. Eğer KGF tüm bankacılık sisteminin hevesle vereceği bir şekilde çıkarsa çok daha verimli olacak.” dedi.

2022 yılının son günlerinde Türk bankalarının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kâr dağıtımı için istek bildirdiğini açıkladı. Kurumun 2021 yılında kâr dağıtmadığını, 2022 yılı için de başvuruda bulunmadığını dile getirdi.

2022 Yılında Sorunlu Krediler Azaldı

Ömür Tan, “Bankacılık sektörü kârını içeride tutması büyümeye dönüyor. Elimizden geldiğince içeride tutup büyümeyi desteklemek istiyoruz. Sonuçta bankanın rasyosunun büyümesi, ekonomiye, sanayiye ve bireysele destek vermek açısından daha önemli.” dedi.

Dünya’nın derlediği habere göre 2022 yılında kredi oranlarının tarihinin en düşük seviyelerine gerilediğini vurgulayan Tan, kamu ve özel bankaların sağladığı desteklerle likiditenin arttığını ve böylece sorunlu kredilerin azaldığını ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.